Novak od sjaja do očaja i nazad

Nacionalni sport - Nedelja 29.03.2015 - 10:20

Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u treće kolo turnira u Majamiju pobedom nad Slovakom Martinom Kližanom rezultatom 2:1 (6:0, 5:7, 6:1).

Foto: Beta/AP Foto: Beta/AP

Srbin je do vođstva od 1:0 u setovima stigao za svega 23 minuta, a protivniku je, u svojim servis-gemovima, dozvolio da osvoji svega pet poena.

U drugom je Kližan preuzeo inicijativu, diktirao tempo, osvojio četiri uzastopna gema i izjednačio na 1:1. Ipak, u trećem nije bilo nikakve dileme, Novak je za 27 minuta srušio protivnika i obezbedio nastavak takmičenja.

Do osvajanja prvog seta Đoković je stigao brejkom, u šestom gemu je servirao Slovak, uspeo da spasi prvu, ali ne i drugu gem, odnosno set loptu.

Ipak, drugi set je Đoković otvorio nešto nesigurnije, pa je Kližan ostvario brejk, da bi prvi teniser sveta istom merom uzvratio već u sledećem.

Velika borba je viđena u trećem gemu drugog seta, ali je Đoković poveo sa 2:1, da bi u narednom gemu bio na korak od brejka, međutim, Kližan je uspeo da spasi čak tri brejk lopte i izjednači.

Svoj sledeći servis-gem Đoković je rešio bez većih poteškoća, a u narednom je viđena prava drama u kojoj je stradao i Kližanov reket.

Novak se klizao, loše postavljao za udarce, ali uspeo da stigne do tri brejk lopte. Nijednu nije uspeo da iskoristi, a period koji je trajao nešto manje od sedam minuta pripao je Kližanu.

Kližan se potpuno razigrao, kombinovao je igru kratkim i dugim loptama, stigao do brejk lopte, ali i pogrešio. Đoković nije uspeo da poveže direktan poen iz servisa sa narednim, "balon" je Kližan smečovao, potom izbacio ritern u aut, a sledeći poslao u svoje polje za 4:3.

Nastavio je Kližan sa agresivnom igrom, diktirao je tempo, ali i grešio, što je Đoković uspešno koristio i oduzeo mu servis-gem za 5:3, da bi usledio gotovo preslikan gem, kojim je 41. teniser sveta uzvratio i ostao u drugom setu.

"Na jednu dobru, dve loše" - u najkraćem je ovako izgledala Novakova igra u sledeća dva gema. Umeo je da vrati nekoliko uzastopnih loptica iz uglova, da prešparta teren, "izvadi" drop šot, ali nije uspeo da izdrži tempo koji je nametnuo Kližan. Slovak je uspeo da preokrene na 6:5.

Insistirao je Đoković na pronalaženju Kližanovog bekhenda, ali se ovaj uvek nekako nameštao na svoj jači udarac, koji mu je na kraju i doneo osvajanje drugog seta, rezultatom 7:5.

Đoković je briljantno otvorio treći set, osvojio prva tri gema bez većih poteškoća (prva dva, uključujući i brejk, bez izgubljenog poena), dok se Kližan sve više nervirao, raspravljao sa sudijama i samim sobom. Ipak, uspeo je da se jednom pogođenom linijom vrati u set, Đoković je zatražio neuspeli čelendž, a Slovak je smanjio na 3:1.

Kližan je najavio povratak u ritam u petom gemu, sa dva servis vinera Đoković je to sprečio, potom ostvario novi brejk za 5:1, a tačku na veoma uzbudljiv duel sa 41. reketom sveta stavio je bez izgubljenog poena u sedmom gemu trećeg seta.

U trećem kolu Majamija Đoković će se sastati sa Stivom Darsisom, 84. teniserom na ATP listi, koji je sa 2:1 pobedio Žila Milera.

B92

Vrati se na kategoriju Nacionalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: