Novak – Treća dupla kruna za istoriju!

Nacionalni sport - Nedelja 05.04.2015 - 21:57

Novak Đoković pobedio je Endija Marija sa 7:6 (7-3), 4:6, 6:0 u finalu turnira iz Masters 1000 turnira u Majamiju.

Beta/AP Beta/AP

Đoković je postao prvi teniser u istoriji koji je tri puta u karijeri osvojio "duplu krunu" – uzastopne trofeje u Indijan Velsu i Majamiju.

Novak je na Floridi osvojio petu titulu, a ukupno 22. na Masters turnirima. Đoković je osvojio sva tri ovogodišnja velika turnira – Australijan open, Indijan Vels i Majami, pa je sada na brojci od 51 titule u karijeri.

Mari je odigrao odlično u prva dva seta, ali slično kao u finalu u Melburnu, Novak je duže izdržao i psihički i fizički, pa je 76. put u karijeri osvojio set ’sa nulom’ i došao do trofeja.

Po teškim vremenskim uslovima, po temperaturi od 30 stepeni i velikoj vlažnosti vazduha, videli smo spektakularne poene, ali i početničke kikseve – obojica su imali problema sa smečevima, posle kojih su gubili već dobijene poene.

Škot je počeo meč izuzetno agresivno, napadao je drugi servis Đokovića i u dva navrata imao je brejk viška. Međutim, Novak se oba puta vratio, na kraju je mogao i ranije da reši set, ali je Mari na 5:6 od 0:30 ipak izborio taj brejk.

Obojica su taj brejk odigrali nervozno, ali Đoković je bio smireniji – počeo je servis-vinerom, usledile su dve greške Marija, a zatim i inteligentni servis-volej Novaka posle kik-servisa po širini (4:0). Međutim, Škot je potpuno popustio, dva forhenda završili su u mreži, pa je Đoković osvojio prvi set.

Novak je na startu drugog seta propustio četiri brejk lopte, mada je tada odigrao jedan od najboljih poena u meču, a od tog trenutka do kraja seta Mari je delovao svežije i lakše je čuvao svoje gemove. To je došlo na naplatu u desetom gemu kada Novak poklanja prva dva poena, zatim propušta da smečom završi poen, da bi Mari vinerom iz riterna napravio ključni brejk za 6:4.

Đoković je bio besan, vikao je u pravcu svoje lože, zbog čega je dobio i opomenu – “uplašio si dete“, rekao mu je sudija u raspravi između setova.

Novak je u iscrpljujućem gemu na početku odlučujućeg seta uspeo da napravi brejk, a meč je prelomio u trećem gemu – Mari je spasao 0:40, potom još dve brejk lopte, ali su sada Đokovićeve noge radile bolje i srpski teniser pravi ključni brejk za 3:0.

Tada je otpor suparnika slomljen, pa je Novak osvojio i sledeća tri gema za zasluženi, peti trofej u Majamiju i sedmu uzastopnu pobedu nad Marijem, protiv kojeg sada vodi 18-8 u međusobnim okršajima.

B92

Vrati se na kategoriju Nacionalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: