Orlići u osmini finala

Nacionalni sport - Subota 06.06.2015 - 10:57

Fudbaleri U-20 reprezentacije Srbije savladali su Meksiko sa 2:0 i plasirali se u osminu finala Svetskog prvenstva na Novom Zelandu sa prvog mesta u grupi D.

Odlična mlada reprezentacija Srbije na Novom Zelandu Odlična mlada reprezentacija Srbije na Novom Zelandu

"Orlići" su pokazali ozbiljnu i zrelu igru, bili su čvrsti, disciplinovani i precizni tokom 90 minuta, a sve su rešili već do odlaska na odmor.

Prvo poluvreme je i otvoreno i zatvoreno na savršen način - golom Nemanje Maksimovića iz peterca već u 2. minutu, a zatim briljantnim slobodnim udarcem Živkovića u 42. minutu za 2:0.

Nakon toga lopta je prepuštena Meksiku, ali je disciplinovana igra Srbije uz dve sjajne intervencije Rajkovića anulirala njihov pritisak.

U drugom meču grupe D Mali i Urugvaj su odigrali 1:1, pa je Srbija sa dve pobede obezbedila bolju poziciju u osmini finala i izbegla Brazilce. Kao prva ekipa u grupi D u nokaut fazi, "orlići" čekaju trećeplasiranu reprezentaciju iz grupa E ili F.

Rasplet u tim grupama biće poznat sutra, a verovatno će rivali Srbije biti Nigerija ili Mađarska. U igri su i Fidži, Honduras, Uzbekistan i u slučaju fudbalskog čuda Severna Koreja.

Utakmica je počela na najbolji način po izabranike Veljka Paunovića. Andrija Živković je ubacio loptu u igru iz auta, Sergej Milinković-Savić je glavom prosledio na sredinu peterca, a Nemanja Maksimović se sjajno ubacio i lako poslao loptu u mrežu - 1:0 za nepunih 120 sekundi.

Iako su i Meksikanci oprobali šut u prvim minutima meča, Srbija je brzo uspostavila kontrolu nad terenom i agresivnom igrom na 40-ak metara od svog gola otvarala prostor za brze akcije na drugoj strani.

Proteklih dana se moglo često čuti i pročitati "da bi seniori trebalo da se ugledaju na ove momke", što je pravi komentar i za ovaj deo utakmice.

Milinković-Savić je do 20. minuta propustio dve dobre prilike da bolje uposli saigrače i eventualno upiše nove asistencije, posle čega je rival promenio tempo, spustio loptu i preuzeo inicijativu.

U narednih 20 minuta mnogo više posla su imali igrači odbrane Srbije, ali ne i golman i kapiten Rajković, koji je intervenisao samo jednom.

Prodore Meksika po strani su čvrstom igrom zaustavljali Veljković, Babić i Zdjelar, dok su pokušaji po sredini sečeni faulovima, što je prilično "iscepkalo" tempo utakmice.

Igrači Srbije su se definitivno otresli pritiska u finišu poluvremena, pa su u razmaku od samo 60-ak sekundi stigli do tri gol šanse.

Sve je počelo prodorom po desnom boku, Živković je bio kratak za korak ili dva da stigne loptu ubačenu po zemlji, posle čega je usledila još jedna dobra akcija "orlića" iz auta.

Kruna malog "blickriga" stigla je u 42. minutu kada je Živković postigao golčinu iz slobodnog udarca sa 20-ak metara - poslao je neodbranjivu loptu u rašlje za 2:0.

Srbija je tako i treću utakmicu zaredom pokazala nekarakteristične osobine za timove koji nose isti dres - 45 minuta ozbiljne discipline, veoma agresivnu i čvrstu igru u sve tri linije, mnogo razumnog trčanja uz odličnu taktičku postavku.

Jedina mrlja u prvom poluvremenu bio je žuti karton za Milinkovića-Savića, koji će zbog jednog vazdušnog duela i nepotrebnog laktanja propustiti sledeću utakmicu.

Početak drugog dela očigledno je svesno prepušten Meksiku i kapiten Gutijeres je pokušao da odmah vrati ekipu u meč udarcem sa distance, ali je Rajković uspeo da prebaci loptu preko prečke.

Na isteku sata igre, delovalo je da momci u crnim dresovima moraju mnogo više kako bi preokrenuli rezultat. Srbija je uz karakterističnu (!) disciplinu, čvrsto i smireno zaustavljala akcije rivala, a zatim jednostavnim akcijama i utrčavanjima u prostor pretila da uveća prednost. Nedostajao je samo malo precizniji poslednji pas.

Pas nije nedostajao Meksikancima, ali zato jeste malo sreće. U poslednjih 15 minuta meča Meksikanci su dodatno pojačali pritisak, a u 75. minutu su bili u najboljoj prilici da prepolove prednost Srbije. Period veoma visokog tempa ekipe Meksika doneo je lepu akciju Gutijeresa po levom krilu i dodavanje po zemlji za Dijasa čiji je šut nekako sa stative nogom skinuo još jednom sjajni Rajković.

Ubrzo je Meksiko imao još jednu veliku šansu. Markes je pobegao po prvi put uspavanoj zadnjoj liniji Srbije i ostao sam, ali je nakon duge lopte uhvatio poluvolej, koji je prošao pored gola.

Šut je ubrzo oprobao i Gutijeres, ali ni to nije bilo dovoljno za gol.

U samom finišu je Živković imao priliku da rezerviše zvanje igrača utakmice. Ipak, ostalo je zasluženih 2:0 za Srbiju.

Vredi istaći još nekoliko nekarakterističnih detalja, u perspektivi, uz nesporan talenat, možda od ključne važnosti za ovu generaciju - ekipu sa klupe vodi čovek koji svojim igračima jasno stavlja do znanja da sa sudijom nema rasprave, šta je fer plej, da postoje trenuci kada treba biti smiren, a kada treba "stisnuti".

Na drugoj strani, Paunoviću igrači vraćaju tako što ga odmah poslušaju, a rezultat takvog njihovog odnosa vidi se i u odnosu prema igri i protivniku - uprkos vođstvu od 2:0, sve tri izmene su izvršene ekspresno, nije bilo odugovlačenja, kao ni prenemaganja kod faulova.

Srbija: Rajković - Gajić, Antonov, Veljković, Babić, Zdjelar, Maksimović, Gaćinović (od 79. Jovanović), Živković, Milinković-Savić (od 86. Grujić), Mandić (od 64. Šaponjić).

Meksiko: H. Gonzales - K. Gutijeres, R. Gonzales, V. Guzman, E. Gutijeres, Ramires (od 55. Laines), Areola, Agire, Pineda (od 46. Markes), Martinez (od 46. Dijas), Lozano.

Žuti kartoni: Milinković-Savić, Živković - Markes. Strelci: Maksimović 2, Živković 42.

Grupa D:

Srbija 3 2 0 1 4:1 6

Mali 3 1 1 1 3:3 4

Urugvaj 3 1 1 1 3:3 4

Meksiko 3 1 0 2 2:5 3

BETA, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Nacionalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: