Smanjenje broja stranaca najviše pogađa Zvezdu

Nacionalni sport - Četvrtak 23.03.2017 - 08:07

Ekipa iz Ljutice Bogdana trenutno ima deset stranih fudbalera, od čega su šestorica standardni

U Zvezdi šestorica stranaca standardni FOTO: FK C. Zvezda promo U Zvezdi šestorica stranaca standardni FOTO: FK C. Zvezda promo

Crvena zvezda je bila najveći zagovornik ideje da se klubovima u domaćem fudbalskom šampionatu dozvoli da igraju sa šest stranaca.

Upravo će njih najviše i pogoditi najnovija odluka Odbora za hitna pitanja Fudbalskog saveza Srbije da se broj stranih fudbalera od naredne sezone smanji na četiri.

Naime, srpski šampion trenutno ima desetoricu stranaca od kojih su šestorica standardni prvotimci (Frimpong, Kanga, Le Talek, Donald, Ruiz i Boakje), dok ostali imaju nešto manju minutažu ili su na pozajmicama (Orlandić, Viveiros, Aučo, Jovović).
Olakšavajuća okolnost za njih bi mogla da bude to što Frimpong od 2011. igra u našoj zemlji i što ispunjava uslove za dobijanje srpskog pasoša.

Međutim, i ako Frimpong postane srpski državljanin ostalo bi im još devet igrača.

U tom slučaju mogli bi da se odluče da prodaju pojedine fudbalere, pre svih Kangu i Ruiza za kog su zimus imali ponude.

Ili da strance „rotiraju” u domaćem prvenstvu, a da u evropskim takmičenjima, gde nema ograničenja, daju šansu svim igračima.

Javor, koji se bori za plasman u plej-of, trenutno računa na šestoricu stranaca.

To su: Ristovski iz Makedonije, kao i Silva (Brazil), Gafurov (Uzbekistan), Kristovao (Angola), Kornelijus (Kanada) i Asare (Gana).

Partizan, koji je podržao ovu odluku smatrajući da je to pravi put za srpski fudbal, trenutno ima pet stranaca.

Pored Subića, državljanina Bosne i Hercegovine koji je na pozajmici u Slobodi iz Tuzle, to su još Monir (Libija), Everton (Brazil), Leonardo (Brazil) i Tavamba (Kamerun).

Isti broj ima i Čukarički koji takođe smatra da je ova odluka dobra jer će tako mladi igrači dobiti veću šansu.

Većina stranaca koji igraju u ekipi sa Banovog brda su iz Crne Gore (Lagator, Kajević, Zorić, Kopitović), dok Regan ima državljanstvo Gane.

Pet stranaca ima i Radnik, koji se ove sezone bori za opstanak. Kao i u slučaju Čukaričkog i u timu iz Surdulice najviše ima igrača iz Crne Gore.

To su: Vlahović, Gazivoda i Vukasović, dok Sjue ima pasoš Kine, a Kjeremeh Gane.

Ostale ekipe, ukoliko zadrže ove igrače na okupu, naredne sezone neće imati problema da ispoštuju novo pravilo Fudbalskog saveza.

Mladost iz Lučana trenutno ima četiri stranca, isto kao i Borac iz Čačka i Matalac iz Gornjeg Milanovca.

Vojvodina računa na trojicu, a svi oni su rođeni na prostoru bivše Jugoslavije. Isti broj stranih igrača kao i Novosađani imaju i Napredak i Radnički.

Spartak i Bačka računaju na po dvojicu, a Novi Pazar samo za jednog.

Jedine dve ekipe koje nemaju nijednog stranog igrača su Rad i Voždovac.

„Mi kao klub imamo opredeljenje da forsiramo našu decu koja su ponikla u našem klubu. Želimo da oni igraju, a ne stranci koji ne mogu da naprave razliku na terenu.

S obzirom da sam igrao u Portugaliji, na Kipru i u Mađarskoj znam sa se od stranaca traži da moraju da budu bolji od domaćih igrača.

Naša vizija je da forsiramo decu iz naše omladinske škole i tako će biti i u buduće.


Hoćemo da budemo srpski Atletik Bilbao, odnosno da budemo prepoznatljivi po igračima koji su ponikli u toj regiji”, kaže Goran Grkinić generalni direktor Voždovca.

 
 

Politika, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: