Srbija srebrna,"vanzemaljci" Ameri šampioni

Nacionalni sport - Ponedeljak 15.09.2014 - 04:04

Košarkaši Srbije osvojili su srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu, u finalu u Madridu nisu mogli da pariraju "vanzemaljskom" SAD timu koji je slavio 129:92.

Starsportphoto Starsportphoto

Naši košakaši jesu ubedljivo poraženi, ali nisu poniženi, jer su plaslanom u finale nadmašili očekivanja i najvećih optimista.

Na kraju su se hrabro suprotstavili NBA kaznenoj ekspediciji koja je odigrala čak i iznad svog nivoa, dostigavši već na poluvremenu 67 poena. U završnici su više od šampiona zabavljali publiku alej-up zakucavanjima.

Srbija je predvođena Teodosićem povela 15:7 i tu stala. Harden i Irving su serijom trojki napravili seriju 15:0 za preokret SAD na 22:15. Usledila je nova kanonada trojki (11/15) te su Amerikanci do kraja četvrtine prelomili meč. Do kraja poluvremena su stigli do +30, da bi na odmuri imali 67:41.

I u trećem periodu Amerikanci su nam dali više od 30 poena, te pre poslednje četvrtine prešli granicu od 100 poena. Tek su u poslednjoj četvrtini donekle usporili u napadu, ne toliko u odbrani, te su imali i +40, i na kraju očekivano i zasluženo odbranili titulu prvaka sveta.

SAD je na Mundobasketu rivale dobijao u proseku da 33 poena razlike. Toliki je prosek pobeda SAD bio na OI u Londonu 2012, dok je nedostižni Drim tim iz 1992. dobijao sa 43 razlike u proseku. Ostvarili su 63. uzastopnu pobedu u FIBA takmičenjima.

Najefikasniji u srpskom timu u finalu bili su Nemanja Bjelica i Nikola Kalinić sa po 18 poena. 15 je ubacio Bogdan Bogdanović, a 10 uz 7 asistencija imao Miloš Teodosić.

SAD su imale osmoricu igrača da dvocifrenim učinkom, najefikasniji sa 26 poena bio je Kajri Irving (6/6 za tri), tri manje ubacio je Džejms Harden, po 12 su dodali Klej Tompson i Kenet Farid, dok je DeMakrus Kazins imao 11 uz 9 skokova. Samo Derik Rouz nije dao koš.

Doček vicešampiona sveta je u ponedeljak ispred Starog dvora od 20 časova.
 

B92, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Nacionalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: