Zvezda sanja podvig iz 1978. godine

Nacionalni sport - Sreda 24.08.2016 - 08:53

Fudbaleri Crvene zvezde pokušaće da u četvrtak nadoknade „minus” od tri gola protiv Sasuola i da se plasiraju u grupnu fazu Lige Evrope

Katai u duelu sa Kanavarom; Foto: FK Crvena zvezda Katai u duelu sa Kanavarom; Foto: FK Crvena zvezda

Da li će evropska sezona za fudbalere Crvene zvezde biti završena ili će igrati još minimum šest utakmica biće poznato nakon revanša sa Sasuolom.

„Crveno-beli” će morati da postignu bar tri gola, a da ne prime nijedan, kako bi izborili makar produžetke ili da daju četiri pogotka u „regularnom” delu.

Veliki preokreti nisu retkost u evropskom utakmica u kojima se dešavalo da se neka ekipa „vrati” iz bezizlazne situacije.

Tako je primera radi Derbi kaunti u drugom kolu Kupa šampiona (1975) savladao Real sa 4:1, ali je „kraljevski” klub nadoknadio prednost u revanšu i slavio nakon produžetaka rezultatom 5:1.

Ništa manje nije bilo dramatično ni u duelu između Leverkuzena i Espanjola u finalu Kupa Uefa 1988.

Španski klub je trijumfovao u prvom meču sa 3:0, ali su Nemci pobedili u revanšu identičnim rezultatom, a zatim slavili nakon jedanaesteraca (3:2).

Milan za koji su u sezoni 2003/04 igrali Pirlo, Sedorf, Nesta, Maldini, Ševčenko... slavio je protiv Deportiva u prvom meču četvrtfinala Lige šampiona sa 4:1.

Gotovo svi su mislili da je pitanje pobednika rešeno osim fudbalera španskog tima koji su odigrali „ukakmicu života” i pobedom od 4:0 izborili polufinale.

I Zvezda je u svojoj istoriji uspela da se „vrati” iz teške situacije što joj daje nadu da bi mogla da nadoknadi „minus” protiv Sasuola.

Reč je o meču prvog kola Kupa Uefa u kom su se sastali sa Dinamom iz Berlina u sezoni 1978/79.

Ekipa koju je tada predvodio trener Branko Stanković poražena je u Nemačkoj sa 5:2 i činilo se da će biti eliminisana već na startu takmičenja.

U još težoj situaciji su se našli kada je Dinamo u revanšu na „Marakani” poveo sa 1:0 i sa tom prednošću je završeno prvo poluvreme.

Međutim, Zvezdini igrači se nisu predavali. Prvo je Dušan Savić savladao protivničkog golmana, a zatim je Zdravko Borovnica sa dva pogotka „uveo” utakmicu u neizvesnu završnicu.

„Crveno-belima” je za prolaz nedostajao još jedan gol, a njega je postigao Lauk kada je zatresao sopstvenu mrežu u devedesetom želeći da spreči da lopta stigne do Šestića.

Zvezda je te sezone stigla do finala Kupa Uefa u kom je poražena od Borusije iz Menhengladbaha.

Ipak, dva puta se desilo i da ekipa iz Ljutice Bogdana ne stigne prednost rivala nakon poraza od 3:0 u prvom meču.

Bilo je to davne 1963. u četvrtfinalu Kupa sajamskih gradova kada je Roma slavila sa tri gola prednosti u Italiji, ali je u revanšu bilo „samo” 2:0 za Zvezdu.

U dosta svežijem sećanju je duel sa Slavijom koja je  2009. ubedljivo trijumfovala u Pragu.

„Crveno-beli” su vodili u revanšu na „Marakani” sa 2:0, ali umesto da postignu i treći pogodak protivnik je smanjio na 2:1.

Zvezda ima priliku da trijumfuje u četvrtak, ali će morati da odigra mnogo bolje nego u Italiji kako bi uspela da ponovi podvig iz 1978. godine.

Pre svega jer su u prvom meču igrali bez ideje i delovali su bezopasno, a na gol protivnika su uputili samo jedan šut.

Osim igre problem bi moglo da predstavlja i to što nijednom protivniku u evropskim kvalifikacijama nisu dali više od dva gola.

– Čuda se dešavaju. Treba da damo sve od sebe i da pokušamo da ostvarimo dobar rezultat kako nam posle ne bi bilo žao.

Nadam se da, uz malo sreće, za početak možemo da pobedimo, a posle uz veru i nešto više – rekao je trener Miodrag Božović.

Politika, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: