Zvezdi od Gazproma 20 miliona evra?

Nacionalni sport - Četvrtak 12.03.2015 - 13:03

Crvena zvezda mogla bi da reši deo svojih finansijskih problema, pošto je Gazprom zainteresovan za novi petogošnji ugovor vredan 20 miliona evra, pišu Novosti.

crvenazvezdafk.com crvenazvezdafk.com

Stari ugovor ruske komapanije i šampiona Srbije ističe na leto, a potpisivanjem novog, i to u narednih desetak dana, Crvena zvezda bi uspela da ostvari zacrtani plan iznet na decembarskoj Skupštini i kreditom sanira u prvom naletu sportske dugove, kao i da obezbedi UEFA licencu.

Kako je pre nekoliko dana preneo Sport, američka kompanija Hjulit Pakard, jedan od giganata kompjuterske i elektronske industrije, naredila je svom predstavniku za Srbiju Milošu Ćurkoviću da napusti Upravni odbor FK Crvena zvezda, a s obzirom da ni EMC, druga američka firma iz pula sponzora, nije potvrdila učešće u radu Upravnog odbora – to se u tom trenutku činio kao veliki udarac za crveno-bele, ali bi najavljeni ugovor sa Rusima sve drastično promenio.

Postojala je bojazan zbog sveukupne svetske situacije u Rusiji i oko nje, zaustavljanju izgradnje “Južnog toka” da se Gazprom povuče iz srpskog kluba u kome je već pet godina generalni sponzor, a sve je dobilo na dodatnoj težini posle reči generalnog direktora NIS Kirila Kravčenka “da ugovor treba zaraditi rezultatima na sportskom terenu”.

Međutim, njegove reči su se odnosile na visinu ugovora, a on će, uprkos želji crveno-belih da se uveća na šest miliona evra, ostati na sadašnjem nivou. Kako osnovni 4 miliona evra po sezoni, tako i onaj vezan za bonuse u vezi sa osvajanjem titule i igranja u evro-kupovima.

U Zvezdi niko više ne želi da priča na ovu temu dok sve ne bude ozvaničeno, ali, svi se nadaju da će sve, ukoliko se ništa ne promeni preko noći, završiti kako je najavljeno i tako napraviti prvi krupan korak ka izlasku iz dubioze i bez privatizacije.

Jer, sa kreditom u visini od 18 miliona evra na osnovu novog ugovora sa “Gazpromom”, crveno-beli će sanirati sportski dug od 10 miliona evra i otpočeti reprogram dugova u ostalim bankama.

Upravni odbor Crvene zvezde za poslednja dva meseca obezbedio je preko 1,5 miliona evra, sprečio suspenziju FIFA i platio sve za superligašku licencu, ali bez Gazproma misija “UEFA licenca” je gotovo nemoguća. Sve oči su uprte u ruskog partnera koji je bio, a i ostaće, najjača potpora u najtežim godinama od postojanja.

Koliko su Rusi bili korektni u saradnji sa Zvezdom svedoči i to da su dva puta do sada pravili anekse ugovora i uvećavali godišnje donacije. Počeli su 2010. godine sa 2,7 miliona evra, 2012. su podigli na četiri, pa na 4,5 miliona evra po sezoni. Pri tom, nekoliko puta u proteklih pet godina davali su pozajmice.
 

B92, VEČERNJE NOVOSTI, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Nacionalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: