Ali se povukao, Blateru novi mandat!

Svetski sport - Petak 29.05.2015 - 22:31

Švajcarac Josef Sep Blater reizabran je za predsednika Svetske fudbalske federacije (FIFA) na 65. Kongresu FIFA.

YouTube screenshot YouTube screenshot

Blater je dobio 133 glasa od 209 članica FIFA za peti uzastopni mandad na čelu FIFA u prvom krugu glasanja, a do drugog nije ni došlo, pošto se njegov protivkandidat jordanski princ Ali bin Al-Husein povukao iz trke.

Novi-stari predsednik je tako ’preživeo’ uprkos korupcijskom skandalu u FIFA usled hapšenja šestorice visokih zvaničnika, kao i pristiska da napusti čelo organizacije, u čemu je najglasniji bio prvi čovek UEFA Mišel Platini.

Blater je istakao da ce FIFA nastaviti pre svega da se bori protiv nameštanja utakmica i rasizma, koji je veliki problem sporta.

On je na čelo FIFA stigao 1998. umesto Žoaa Avelanža pobedom na izborima protiv bivšeg predsednika UEFA Lenarta Johansona. Četiri godine kasnije neuspešan izazivač mu je bio prvi covek afričkog fudbala Isa Hajatu, pet godina kasnije nije imao protivkandidata, a 2011. je reizabran pošto se njegov rival Mohamed bin Hamam, presednik Fudbalske konfederacije Azije, povukao jer je suspendovan zbog optužbi za mito.
 

B92

Vrati se na kategoriju Svetski sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: