Arsenal i Čelzi za trofej

Svetski sport - Subota 27.05.2017 - 08:35

U subotu od 18.30 igra se finale Kupa Engleske na „Vembliju”. – Venger za svoj sedmi trofej u ovom takmičenju

U ovkvim utakmicama nema favorita FOTO: Reuters U ovkvim utakmicama nema favorita FOTO: Reuters

Navijači Arsenala imaju strpljenja za trenera Arsena Vengera. Ima ga i klub, jer će, po svemu sudeći, dugogodišnji menadžer londonskog tima sa „Emirejtsa”, posle finalne utakmice Kupa Engleska (FA kup) protiv Čelzija, potpisati novi dvogodišnji ugovor.


Stručnjak koji već 21 godinu vodi „tobdžije” ovu godinu će svakako pokušati što pre da zaboravi. Naime, Arsenal je u Premijer ligi sezonu završio na šestom mestu i zbog toga će sledeće sezone u Evropi igrati u Ligi Evrope, posle skoro dve decenije igranja u Ligi šampiona.

Za klub renomea kakav uživa Arsenal može se reći da je to neuspeh. Ipak, priliku da bar na neki način spase sezonu imaće u finalnoj utakmici nacionalnog kupa Engleske, gde je rekorder sa 12 titula, koliko ima i Mančester junajted. Protivnik će biti prvak Engleske Čelzi, koji je do sada u najstarijem fudbalskom takmičenju slavio šest puta.

Finale na Vembliju će biti 20. susret ova dva kluba u ovom takmičenju, a Arsenal je uspešniji jer je slavio osam puta. Čelzi je pobedio pet puta, dok je šest mečeva završeno nerešeno.

Iako za ovakve utakmice važi pravilo da nema favorita, blaga prednost sigurno ide aktuelnom šampionu. Ipak, u Premijer ligi oba tima imaju po pobedu, što znači da je Arsenal već pobeđivao tim Antonija Kontea ove sezone.

U polufinalu Arsenal je izbacio Mančester siti posle produžetaka 2:1 (1:1), dok je Čelzi bio bolji od Totenhema 4:2.

U timu Arsena Vengera neće zbog crvenog kartona igrati Loran Košćelni, pa će „crveno-beli” imati dosta problema u odbrambenim zadacima. Brazilac Gabrijel će odsustvovati zbog povrede kolena, dok je neizvestan nemački reprezentativac Škodran Mustafi, pa će po prvi put ove sezone priliku da zaigra imati Per Mertesaker.

Pitanje je i kome će Francuz dati šansu u napadu, da li Olivijeu Žiruu, koji se ove sezone dobro pokazao ulazivši sa klupe ili Deniju Velbeku, koji je u poslednje vreme u dobroj formi. Uzdanica ekipe će i u ovoj utakmici biti Čileanac Aleksis Sančez, najbolji fudbaler Arsenala ove sezone.

Menadžer Čelzija Antonio Konte nema problema s povređenim igračima. Skinut je teret, osvojena je titula, pa će „plavci” rasterećenije od rivala ući u meč. Ipak, to ne znači da su manje motivisani da osvoje još jedan trofej, tako da se očekuje da nastupe u najjačem sastavu.

Dilema koju Konte ima je koga će upariti na sredini terena sa Ngolom Kanteom. Uprkos dobroj formi Seska Fabregasa, ne očekuje se da će on početi meč, već da će mesto na sredini zauzeti naš Nemanja Matić.

Na desnoj strani postoji dilema da li će početi Vilan ili Pedro, koji je prva opcija još od oktobra. U napadu se očekuje da startuje Dijego Kosta, dok bi šansu sa klupe trebalo da traži mladi Belgijanac Miši Batšuaji.

Zaljubljenici u Arsenal nadaju se da će im klub pružiti utehu i doneti bar malo radosti u razočaravajućoj sezoni, da će osvajanje bar jednog pehara na neki način podići moral ekipe za narednu godinu.

Na Čelziju je da im to onemoguće i tako ne dozvole Vengeru da postane sedmi put osvajač kupa, što bi ujedno značio i novi rekord za ovog francuskog stručnjaka.
 

Politika, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetski sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: