Dan XI: Alžir za istoriju, Portugal i dalje u igri

Svetski sport - Ponedeljak 23.06.2014 - 06:51

Plasman Belgije u osminu finala, pobeda Alžira posle više od tri decenije i triler u Manausu između SAD i Potrugala obeležili su 11. dan SP.

BETA/AP BETA/AP


Meč dana odigran je u amazonskoj džungli gde je Portugal golom Varele u 95. minutu izborio 2:2 sa SAD i ostao na SP.

U prvom meču Belgija je minimalnim rezultatom protiv Rusije izborila mesto među najboljih 16, dok je Alžir sa 4:2 protiv Južne Koreje ostvario prvu pobedu na SP posle 32 godine.

Na polovini takmičenja, nakon 32 odigrana meča, reprezentacije su postigle 94 gola, čak 27 više nego u istom periodu na SP u JAR. Prosek golova više nije tri po meču, ali je blizu 2,9.

Prvi meč u nedelju odigran je na Marakani gde su Belgija i Rusija smorili navijače i gledaoce putem TV ekrana, da bi u samom finišu 19-godišnji Divok Oriđi odveo "Crvene đavole" u osminu finala.

Selektor Belgije Mark Vilmots je nakon pobede istakao da je plasmanom u drugu rundu obavljena misija, dok je asistent kod gola Eden Azar bio razočaran igrom tima. Selektor Rusije Fabio Kapelo i dalje veruje u prolaz u osminu finala.

Nakon ovog meča Alžir i Južna Koreja su priredili golgeterski spektakl koji je pripao "Pustinjskim lisicama". Alžir je pobedio na SP posle 32 godine i postao prva afrička selekcija koja je na jednom meču na SP postigla najmanje četiri gola.

Selektor Alžira Vahid Halilhodžić je bio oduševljen ovom istorijskom pobedom, dok je s druge strane s razlogom bio razočaran njegov kolega iz Južne Koreje Mjong-Bo Hong.

Dan je zatvorio sjajan obračun u amazonskoj prašumi, SAD i Portugal su prkosili paklenim uslovima za igru i na kraju podelili bodove u triler završnici.

Selektor SAD Jirgen Klinsman nije mnogo pričao o meču, više od podređenom statusu manjih selekcija kod organizatora, dok je njegov kolega Paulo Bento zabrinut pred poslednje kolo grupne faze.

Svetsko prvenstvo, XI dan:
Belgija – Rusija 1:0 (0:0)
Oriđi 88
Južna Koreja – Alžir 2:4 (0:3)
Son 50, Ku 72 – Slimani 26, Hališ 29, Đabu 38, Brahimi 62
SAD – Portugal 2:2 (0:1)
Džons 64, Dempsi 86 – Nani 5, Varela 90+5

Raspored 12. dana:

Grupa B, 18:00
Kuritiba Australija – Španija
Sao Paulo Holandija – Čile

Grupa A, 22:00
Brazilija Kamerun – Brazil
Resife Hrvatska – Meksiko
 

B92, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Svetski sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: