EURO 2016: Pobeda BiH, remi Hrvatske

Svetski sport - Subota 13.06.2015 - 07:27

U šestom kolu kvalifikacija za EURO 2016 BiH je savladala Izrael, Hrvatska i Italija su podelile bodove, a Vels je minimalnim rezultatom pobedio Belgiju.

Evropsko prvenstvo u fudbalu  igra se u Francuskoj Evropsko prvenstvo u fudbalu igra se u Francuskoj

U prvoj utakmici dana Turska je savladala Kazahstan sa 1:0, Kipar je uspeo da preokrene rezultat i pobedi Andoru sa 3:1.

Preokret je viđen i u duelu između Islanda i Češke, gosti su poveli, ali je ostrvska selekcija uspela da trijumfuje. Pobede su zabeležile Holandija protiv Letonije (2:0) i Bugarska protiv Malte (1:0).

Jedinu utakmicu bez golova odigrali su Norveška i Azerbejdžan.
Tokovi mečeva:

U 18.00 je počela prva utakmica dana, u Astani je Kazahstan dočekao Tursku, a u prvih dvadesetak minuta gosti su dominirali terenom, ali sve do 20. nisu uputili nijedan šut na gol, da bi usledilo nekoliko sjajnih akcija, međutim nije bilo promene rezultata.

U narednih 15 minuta i Kazahstan se otvorio, oba tima su se opredelila za kontranapade, bilo je dobrih šuteva, ali su golmani dobro obavili svoj posao. U 38. minutu Burak Jilmaz je istrčao ispred golmana Kazahstana, Pokatilov se bacio, a napadač Turske je pao, čini se, nakon što je prvi stigao do lopte.

Nastavak utakmice je doneo još napada Turske, Kazahstan je s vremena na vreme uspevao da preko krila pripreti, ali mreže su i dalje mirovale. U 72. minutu je Umut Bulut sa svega nekoliko metara promašio gol, nije dobro zahvatio loptu desnom nogom i ona je otišla pored stative gola Kazahstana. Svega minut kasnije Jilmaz je pogodio stativu sa desetak metara, a odbitak je poslao u gol-aut.

U 83. minutu Arda Turan je doneo prednost Turskoj, posle dobrog centaršuta sa desne strane, Jilmaz mu je grudima spustio loptu na nekih 12, 13 metara od gola, a fudbaler Atletiko Madrida je desnom nogom u padu raspalio i pogodio gornji deo mreže gola Kazahstana.

Duel Izraela i BiH u Zenici imao je ružnu uvertiru, navijači domaćih su skandiranjem "Palestina" provocirali goste, čije fudbalere čuvaju snajperi specijalnih jedinica.

Prvi gol u utakmicama koje su počele od 20.45 postignut je u duelu Andore i Kipra, domaći su poveli auto golom Dose Žuniora, fudbalera koji se pre nekoliko sezona pominjao kao moguće pojačanje Partizana.

U 7. minutu duela u Splitu, Hrvatska je dobila jedanaesterac, Mandžukić je šutirao, ali je Bufon pročitao, bacio se u levo i odbranio. Ipak, četiri minuta kasnije, Rakitić je spojio sa golom Mandžukića, kome nije bilo teško da savlada Bufona za 1:0.

Mrežu Belgije je u Velsu otključao Garet Bejl, fantastičnim šutem van šesnaesterca, posle dodavanja Arona Ramzija.

Vođstvo Andore trajalo je svega nekoliko minuta, izjednačio je Nestor Mitidis u 13. minutu, a izjednačenje je u Splitu doneo Antonio Kandreva iz jedanaesterca. Prethodno je rukom u šesnaestercu igrao Mario Mandžukić, zbog čega je dobio i žuti karton.

Posle 40 minuta bez opasnijih šansi, dva gola za dva minuta u Zenici, najpre je Ben Haim doneo prednost Izraelu u 41. minutu, da bi Visća već u sledećem napadu izjednačio. Tu nije bilo kraja uzbuđenjima, Jeini je skrivio faul u šesnaestercu, sudija je pokazao na belu tačnu, a siguran egzekutor je bio Edin Džeko, u drugom minutu nadoknade prvog poluvremena.

U finišu prvog poluvremena Kipar je napravio potpuni preokret u Andori u režiji Nestora Mitidisa koji se drugi put upisao u strelce. Isti igrač je već u 52. minutu postigao svoj treći gol, a tragičar utakmice je Dosa Žunior, koji je posle autogola promašio penal u 51. minutu.

Istovremeno do prednosti u gostima su stigle Češka i Bugarska, na Islandu je za Češku gol postigao Borek Dokal, iako je minut ranije Gulfi Sigurdson imao sjajnu šansu za domaće, a u duelu Malte i Bugarske za goste je precizan bio Ivelin Popov.

Nije se dugo čekalo na izjednačenje na Islandu, Aron Gunarson je poravnao rezultat u 60. minutu, a usledila je mini goleada u Letoniji, gde su domaći odolevali Holandiji koja je u 67. i 71. preko Vajnalduma i Narsinga stigla do vođstva od 2:0.

Mirovale su mreže u Zenici 20 minuta, a onda je Edin Visća postigao svoj drugi pogodak. Istovremeno je Island poveo sa 2:1 golom Kolbejna Sigtorsona u 76. minutu.

B92

Vrati se na kategoriju Svetski sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: