Kadeti BiH prvaci Evrope

Svetski sport - Ponedeljak 17.08.2015 - 08:43

Mladi košarkaši Bosne i Hercegovine osvojili su titulu prvaka Evrope u uzrastu do 16 godina.

Bosanci bili bolji od Litvanaca. Foto: Dnevni Avaz Bosanci bili bolji od Litvanaca. Foto: Dnevni Avaz

"Zmajići" su najveći uspeh u istoriji ove selekcije ostvarili u Litvaniji, pobedom nad domaćinom 85:83 (26:19, 24:19, 19:22, 16:24).

BiH je do neočekivane titule predvodio fantastični bekovski tandem Musa-Čampara, koji je zajedno postigao 56 poena. Tim koji čine momci s Pala, iz Sarajeva, Tuzle, Bihaća, Mostara su ispisali istoriju košarkaške selekcije BiH.

Šuter Dženan Musa (MVP prvenstva) je dominirao sa 34 poena, 8 skokova i 7 asistencija, dok je plejmejker Sani Čampara dodao 23 poena uz 5 uhvaćenih lopti. Odličan je bio i Njegoš Sikiraš sa 9 poena i 7 skokova, pre izlaska iz igre zbog faulova.

Litvanci su imali trojicu igrača sa dvocifrenim učinkom, najefikasniji je bio Arnas Velička sa 14 poena, Grantas Vasiliauskas je dodao 12 uz 6 skokova, dok je Lukas Uleckas ubacio 11 uz po 3 skoka i asistencije.

BiH je sjajnom igrom u prvom poluvremenu stekla 13 poena prednosti, ali Litvanci strpljivom igrom uspevaju da smanje na 81:79 dva i po minuta pre kraja.

Musa tada pogađa važnu trojku, Velička ostavlja Litvance u igri, a nakon što je promašio dva penala za prilazak na pola koša razlike, krade loptu rivalima pet sekundi pre kraja meča.

Posle tajm-auta Kožiš smanjuje na 84:83, a onda Musa sjajno beži rivalima koji ga fauliraju na šutu, te pogodivši prvo i namerno promašivši drugo bacanje donosi titulu BiH.

Treće mesto u Litvaniji osvojila je Turska pobedom nad Španijom 83:72, u borbi za peto mesto Francuska je razbila FInsku 75:46, dok je Srbija završila kao osma posle poraza od Nemačke 91:64.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetski sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: