LŠ: Barsa – Bajern, Juve – Real!

Svetski sport - Petak 24.04.2015 - 13:58

Barselona će u prvom meču polufinala Lige šampiona dočekati Bajern iz Minhena, dok će se u drugom duelu Juventus biti domaćin braniocu trofeja Realu iz Madrida.

Getty Images Getty Images

Prvi polufinalni mečevi na programu su petog i šestog maja, a 12, odnosno, 13. maja revanš dueli.

Veliko finale igra se u Berlinu šestog juna.

Pre žreba za elitno takmičenje, u Nionu su izvučeni i parovi polufinala Lige Evrope.

Ovo je drugi put u istoriji Lige šampiona (uz sezonu 2012/2013), od kada se 1992. godine promenio format, da svi učesnici polufinalnih duela imaju barem jednu titulu prvaka Evrope. Prvi je Real sa rekordnih deset, Bavarci su drugi sa pet, Barselona je treća sa četiri, dok Juventus ima dve.

Takođe, ovo je prvi put da će Đozep Gvardiola u zvaničnom meču voditi ekipu protiv svoje "Blaugrane", a zanimljivo da su, kada je poslednji put bio moguć "El Klasiko" u finalu, Real i Barselona eliminisani – bilo je to u sezoni 2012/2013.

Osim povratka Gvardiole na Nou Kamp, duel između katalonskog i bavarskog giganta obeležiće i želja "Blaugrane" da popravi skor protiv Bajerna, ali i da im se revanšira za jedan od najteših poraza.

Ekipa sa Alijanc Arene prošla je u finale u pre dve sezone, kada je sa ukupnih 7:0 totalno demolirala špansku ekipu. U dosadašnjih osam susreta, Barselona je slavila samo jednom uz gol razliku 9:15.

Ako u obzir uzimamo samo istoriju, drugi duel će biti daleko neizvesniji, pošto su "Kraljevski klub" i "Stara dama" do sada sastajali ukupno 18 puta – obe ekipe upisale su po osam trijumfa i po remi uz gol razliku 20:17 u korist "bjankonera".

Poslednji put su se sastali u sezoni 2002/2003, kada je Juve, takođe, poslednji put bio među četiri najbolja tima evrope, u Madridu je bilo 2:1 za domaće, da bi Juventus sa 3:1 u Torinu otišao u finale.

Ipak, posebno je zanimljiva činjenica da je od četiri dvomeča u nokaut fazama Real slavio samo jednom, ali je to bilo u finalu 1998. godine.
 

B92

Vrati se na kategoriju Svetski sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: