Nemci posle produžetaka bolji od sjajnog Alžira

Svetski sport - Utorak 01.07.2014 - 07:01

Fudbaleri Nemačke plasirali su se u četvrtfinale Svetskog prvenstva pošto su pobedili selekciju Alžira tek posle produžetaka, sa 2:1.

BETA/AP BETA/AP

Nemci će u četvrtini finala igrati protiv Selekcije Francuske, koja je ranije tokom dana sa 2:0 bila bolja od Nigerije.

Alžir je ostavio odličan utisak, a mogao je mnogo više da je iskoristio neku od prilika iz prvog poluvremena. Nemci su odigrali slabo početak utakmice i probudili se tek u nastavku.

Alžirci su i u trećem međusobnom meču uspeli da ostanu neporaženi protiv Nemačke, pošto su prvi put remizirali posle dve pobede. "Panceri" su zaključno sa ovom utakmicom odigrali 889 međunarodnih, a jedina reprezentacija protiv koje su igrali više od jednom, a da nisu pobedili, jeste upravo Alžir.

Pobedu su doneli Andre Širle i Mesut Ezil pogocima na početku prvog, odnosno kraju drugog produžetka, dok je počasni gol za Alžir delo Đabua u poslednjem minute.

Ovo je bilo veče dvojice golmana – Raisa Mbohija sa jedne, te Manuela Nojera sa druge strane.

Mbohi je definitivno bio prva figura meča, pošto je utakmicu završio sa dvocifrenim brojem odbrana i u nekoliko navrata spasavao svoju reprezentaciju. Njegov kolega i golman Bajerna iz Minhena u više navrata je istrčavao iz svog kaznenog prostora i na taj način prekidao opasne napade protivnika.

Prvo poluvreme donelo nam je pomalo neočekivanu situaciju u kojoj su Alžirci mogli da vode posle prvih pola sata, čak i ubedljivo. Znali su da će njihovi protivnici insistirati na posedu lopte, pa su se opredelili za kontre i polukontre.

Prva takva viđena je već u devetom minutu, kada je Islam Slimani pobegao odbrani "pancera". On je izbegao ofsajd i krenuo na loptu po levom boku, ali je golman Manuel Nojer izleteo skoro do aut linije i klizećim startom izblokirao njegov pokušaj.

Nisu se izabranici Vahida Halilhodžića tu zaustavili, već su nastavili da napadaju Nemce koji nisu uspevali da dođu do svoje karakteristične igre. Slimani je krenuo u novu kontru samo dva minuta kasnije, ali ga je Mertezaker zaustavio na vreme.

U tim trenucima defanziva "elfa" nije dobro funkcionisala, pa je afrička reprezentacija do 20. Minuta imala još tri velike prilike. Prvo se Feguli našao u petercu Nojera, ali se dvoumio da li da šutira ili asistira, pa je lopta otišla visoko iznad gola.

Slimani je u 17. minutu uspeo da zatrese mrežu Nojera nakon centaršuta Sudanija sa levog boka, ali je njegov pogodak brazilski sudija opravdano poništio zbog ofsajda. Već u sledećem napadu Sudani je kreirao novu priliku, ali je pokušaj Gulama iskosa sa desne strane otišao pored stative gola Nojera. U međuvremenu, udarac je sa nekih 20 metara oprobao Švajnštajger, ali je golman Mboli odbio loptu.

Od tog trenutka ritam utakmice malo je opao, a Nemci su uspeli da uspostave kontrolu na sredini terena. Međutim, njihovi napadi bili su jalovi sve do finiša poluvremena, kada se probudio pre svih Toni Kros. Vezista Bajerna odlično je šutirao u 41. minutu gađajući donji levi ugao, ali je golman Alžira uspeo da da odbrani. Kratko je odbio loptu do Gecea koji je bio u situaciji 1 na 1, ali je onda uklizao nemačkom napadaču u šut i još jednom spasao svoju reprezentaciju.

Do kraja poluvremena nije bilo većih uzbuđenja, pa se na odmor otišlo bez golova.

Drugi deo igre počeo je mnogo drugačije nego prvi, najviše zahvaljujući Nemcima koji su krenuli dosta ofanzivije. Na početku drugog dela igre, Širle je zamenio Gecea i već u prvom napadu imao dobru šansu. Ezil je provukao loptu kroz odbranu Alžira, ali je Širleov šut izblokiran. U nastavku akcije, glavom je pokušao Mustavi, bez većeg uspeha.

U 51. minutu nevidljivi Miler je tražio penal, a četiri minuta kasnije Rais Mboli ponovo je spasao igrače Vahida Halilhodžića. Filip Lam dobio je povratnu od Milera i gađao sa nekih 20 metara, ali je čuvar mreže CSKA iz Sofije izvadio loptu iz raklji.

Posle ovih pokušaja Alžirci su umrtvili meč i uspevali da se izbore sa centaršutevima Nemaca koji su najčešće dolazili sa desne strane. Sve do finiša nismo videli previše uzbuđenja, a onda je Nemačka krenula u potpunu ofanzivu.

U 80. su imali dvostruku šansu, prvo preko Milera, a onda i Širlea. Nemci su odigrali odličnu akciju po desnoj strani, Kedira je centrirao na penal, gde je usamljeni Miler glavom tukao pravo u golmana. Lopta se odbila do Širlea, koji je sa peterca slabo zahvatio, pa je Belkalem izbio u korner. Dva minuta kasnije ponovo Miler, ali ponovo bez uspeha.

Red je bio da se istakne i drugi golman, pa je Manuel Nojer po ko zna koji put izleteo u 89. minutu i prekinuo opasniji napad rivala. Ovoga puta je istrčao na 30 metara i sprečio Fegulija da ode sam do gola. Do kraja susreta Haliče je odlično reagovao ispred Lama u petercu, pa se otišlo u produžetke.

Alžir je tako i u trećem meču protiv Nemaca ostao neporažen u regularnom toku, pošto je dva puta pre toga pobeđivao.

Ipak, desilo se ono što su želeli da izbegnu, a to je primljen gol na startu produžetka. Vezni igrači naivno su izgubili loptu na srediniereni, ona je brzo došla do Milera na levom boku, ovaj je kroz noge rivalu zavrnuo na peterac gde je Širle, uz mnogo sreće, petom smestio u mrežu.

To je bio presudni trenutak meča, pošto su umorni igrači Alžira za narednih pola sata uspeli da stvore samo jednu ozbiljnijiu priliku. Tri minuta pre kraja prvog produžetka lopta je tokom jedne gužve u kaznenom pala na nogu Mostefi koji je refleksno šutirao, malo pored stative.

Igrači su bili dosta istrošeni, što je rezultiralo velikim uzbuđenjima na kraju utakmice. U 117. minutu Kramer, koji je ušao umesto Švajnštajgera, i Miler propustili su dve vezane šanse, da bi pobedu Nemaca potvrdio Mesut Ezil, dva minuta kasnije. Posle jedne duge akcije Širle i Ezil su izašli 2 na 1, razmenili dodavanja, lopta se posle šuta odbila do igrača Arsenala koji je zakucao u gol.

Nije želeo Alžir da se preda bez borbe, već u sledećem napadu Feguli je centrirao sa desne strane, na drugoj stativi je uklizao Đabu i postigao počasni pogodak. Tačno vreme gola Đabua je 120:51 čime je oboren rekord najkasnijeg gola na svetskim prvenstvima ikada, koji je do sada držao Del Pjero, pogotkom protiv Nemačke (120:15).

Sudija je u sledećem napadu svirao kraj, a afrička reprezentacija se tako časno oprostila od prvenstva na kom je pokupila simpatije mnogih.

Porto Alegre:
Nemačka – Alžir 2:0
Širle 92’, Ezil 119’ – Đabu 121’

Nemačka: Nojer – Mustafi (Kedira 70'), Mertezaker, Boateng, Hevedes – Lam, Švajnštajger (Kramer 109’), Kros – Ezil, Gece (Širle 46'), Miler
Alžir: Mboli – Gulam, Belkalem, Haliče (Bugera 97’), Mandi – Lače, Mostefa, Taider (Brahimi 78'), Feguli – Slimani, Sudani (Đabu 100’)
 

B92, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Svetski sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: