Pet klubova iz Evrolige promenilo trenere: Miris dolara jači od elite

Svetski sport - Sreda 21.06.2017 - 09:09

Najveće iznenađenje je odlazak Pedra Martineza iz Valensije u Kubanj. Još dve promene su izvesne

Pedro Martinez napustio Valensiju FOTO: Pixsell Pedro Martinez napustio Valensiju FOTO: Pixsell

Trenerska vrteška u Evroligi čini se da nije bila nikad aktivnija kao ovog leta. Od 16 ekipa, čak pet je angažovalo nove šefove stručnog štaba. Još dva će sigurno njihovom stopama jer su, sada već bivši njihovi treneri prošli kroz izlazna vrata, a nije isključeno da se još neko odluči za promenu na trenerskoj stolici.

Poslednja, možda i najviše iznenađujuća promena je u Valensiji. Samo nekoliko dana pošto je pokazao klubu put do prve nacionalne titule, Pedro Martinez je spakovao kofere i uputio se u takmičarski manje izazovan Kazanj, ali daleko finansijski izdašniji nego Valensija koja je ekspresno reagovala i pozvala Ćusa Vidoretu. Ostalo je još samo da se ozvaniči saradnja sa trenerom koji je popeo Tenerife na pobednički stepenik FIBA Lige šampiona.

Silne povrede uticale su da se Barselona sroza na rezultatski najniže grane u novijoj istoriji. Ali, to nije bio dovoljno veliki alibi da Jorgosa Barcokasa sačuva na klupi Katalonaca koji su zamenu našli u Situ Alonsu, doskorašnjem treneru Laboral kuće. Baskijci su se, pak, odlučili na hrabar potez i ulogu šefa stručnog štaba poverili Pabli Priđoniju koji će posle uspešne igrače karijere, trenersku početi upravo u Vitoriji.

Novog trenera dobio je i povratnik u evropsku elitu, Himki koji je i pored činjenice da im je obezbedio evroligašku ulaznicu, odlučio da ne porduži saradnju sa Duškom Ivanovićem, već je angažovao Jorgosa Barcokasa.

Očajan učinak u Evroligi od 11 do 29 za dve sezone (27,5 odsto) i gubitak italijanske krune od rivala koji je imao desetostruko niži budžet, uručili su otkaz Jasminu Repeši u Armaniju koji bi da vrati Simonea Pjaniđanija na "čizmu". Da li će uspeti, zavisiće od jerusalimskog Hapoela koji želi da zaradi na odlasku italijanskog stručnjaka posle osvajanja izraelske titule.

Trenera čeka i Makabi. Povratak Dejvida Blata je propao, pa sledeći pik kluba iz Tel Aviva je Neven Spahija. Dat mu je rok od 48 sati da se izjasni da li želi da se vrati u klub s kojim je 2007. osvojio nacionalni šampionat.

Real iz Madrida je ove sezone osvojio samo Kup kralja, što je premalo za košarkašku sekciju najtrofejnijeg fudbalskog kluba na svetu.

- Bilo bi nepravedno da na osnovu samo ove sezone u kojoj smo odigrali 82 utakmice, igrali na F4 Evrolige i finalu ACB lige, pravimo analizu rada Pabla Lasa koji je za šest sezona osvojio čak 13 trofeja. Verujemo u njega - izjavio je Florentino Perez, predsednik Reala koji sada, ipak, ima daleko preča posla od traženja novog košarkaškog trenera, a to je da nagovori Kristijana Ronalda da ostane "kralj.

ŽELjKO, PLAZA, ANDREA...
ZASADA je sigurno da će u narednu sezonu sedam timova ući sa "starim" trenerima. Njih predvodi Fenerbahče koji je pod komandom Željka Obradovića doneo muškom turskom timskom sportu prvu evropski titulu, a slede osvajač Evrokupa Unikaha (Đoan Plaza), šampion Grčke Panatinaikos (Ćavi Paskval), finalista Evrolige Olimpijakos (Janis Sferopulos), šampion Nemačke Bamberg (Andrea Trinkjeri), šampion VTB lige CSKA (Dimitris Itudis) i Anadfolu Efes (Velimir Perasović).

Novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetski sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: