Sportisti na meti terorizma

Svetski sport - Ponedeljak 16.11.2015 - 09:56

Od crne minhenske noći na Olimpijskim igrama 1972. godine, do Pariza dogodili su se mnogi napadi na sportskim borilištima. Bombe pred Ligu šampiona, na OI u Atlanti, na Bostonskom maratonu...

Trenutak eksplozije u Bostonu; Foto: Dan Lampariello/Reuters Trenutak eksplozije u Bostonu; Foto: Dan Lampariello/Reuters

Sportski događaji koji okupljaju veliki broj ljudi često su u istoriji bili na meti terorista.

Od crne minhenske noći na Olimpijskim igrama 1972. do eksplozija na stadionu gde su igrali svetski prvak Nemačka i Francuska, dogodio se veliki broj napada.

5. septembar 1972. Minhen - Tokom Letnjih olimpijskih igara dogodio se teroristički napad u kojem je život izgubilo 11 izraelskih sportista i trenera. U pola pet ujutru, osmorica Palestinaca, pripadnika grupe “Crni septembar” obučenih u sportske trenerke, preskočilo je žičanu ogradu noseći torbe sa automatima, pištoljima i bombama. I to uz manju pomoć američkih sportista, koji su se istim putem vraćali iz noćnog provoda i mislili da pomažu kolegama sportistima.

15. jun 1996. Mančester - Za vreme Evropskog prvenstva u fudbalu u centru Mančestera eksplodirao je kombi prepun bombi. Povređeno je 212 ljudi, dok je šteta iznosila preko sedam miliona funti. Četiri dana kasnije organizacija IRA je preuzela odgovornost za napad.

27. jul 1996. Atlanta - Jedna osoba je poginula, a 111 je ranjeno u eksploziji bombe u parku za vreme Olimpijskih igara. Napad je izveo američki terorista Erik Rudolf.

1. maj 2002. Madrid - Baskijska separatistička organizacija ETA detonirala je bombu u blizini stadiona “Santjago Bernabeu” tri sata uoči polufinala Lige šampiona između Reala i Barselone. Lakše je povređeno 17 osoba.

8. maj 2002. Karači - Bombaš samoubicao razneo se pored hotela gde je bila smeštena kriket selekcija Novog Zelanda, a 14 osoba poginulo.

Maj 2006. - Oteto i ubijeno 13 iračkih tekvondista, a nekoliko dana kasnije ekstremisti ubili teniskog trenera i dvojicu Dejvis kup reprezentativaca Iraka.

1. januar 2010. Pakistan - Bombaš samoubica se razneo na odbojkaškoj utakmici, stradalo više od 80 ljudi.

14. maj 2010. Irak - Najmanje 25 osoba poginulo, a preko 100 ranjeno u napadu bombaša samoubice na fudbalskom stadionu u Tel Afaru.

15. april 2013. Boston - U bombaškom napadu na Bostonskom maratonu poginulo je pet, a ranjene su 282 osobe. Počinioci su bili čečenski teroristi, braća Tamerlan i Džohar Carnajev.

Novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetski sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: