Svetski rekord: Prevc leteo do 250m

Svetski sport - Nedelja 15.02.2015 - 08:47

Slovenački ski skakač Peter Prevc postavio je novi svetski rekord letom od čak 250 metara u norveškom Vikersundu.

Beta/AP Photo/Michael Probst Beta/AP Photo/Michael Probst

Prevc je skakao poslednji i rekordnim letom stigao do novog trijumfa u Svetskom kupu, preuzevši tako vođstvo u ukupnom poretku.

Njemu su se na pobedničkom postolju pridružili Norvežanin Anders Fanemel i japanski skakač Norijaki Kasai. Norvežanin je osvojio drugo mesto sa 424,3 boda, skokovima od 236 i 238,5 metara, a Japanac 395,5 bodova, skokovima od 218,5 i 225 metara.

22-godišnji momak iz Kranja za tri i po metra nadmašio je rekord koji je 2011. godine postavio Johan Remen Evensen.

- Bilo je zaista fantastično. I dalje sam pun adrenalina. Video sam pre mene let Andersa Fanemela i rekao sebi, moram da prihvatim ovaj izazov - rekao je Prevc odmah posle istorijskog skoka.

Dvostruki osvajač medalja na Igrama u Sočiju 2014. sada ima 1250 bodova u Svetskom kupu, dok je do sada vodeći austrijski skakač Štefan Kraft iza sa 42 manje.

Prevc je na treningu uspeo da prebaci 240 metara, ali nije ni sanjao da će se u istoriju ski skokova upisati i pored teških uslova – na skakaonici u Vikersundu bilo je izuzetno maglovito i vidljivost je dodatno bila smanjena jer je u pitanju večernji program.

Prvih 10 kompletirali su Zeverin Frojnd, Andreas Stjernen, Dimitrij Vasiljev, Kenet Ganje, Daiki Ito, Taku Takeuči i Johan Andre Forfang.

On je iskoristio odsustvo najboljih austrijskih predstavnika koji se pripremaju za Svetsko prvenstvo u Falunu.

U nedelju se u norveškom mestu nastavlja takmičenje koje će biti generalna proba pred SP.
 

B92, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Svetski sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: