Vavrinka dobio Đokovića!

Svetski sport - Ponedeljak 12.09.2016 - 14:51

Novak Đoković nije uspeo da odbrani titulu na US openu, pošto je u finalu poražen od Stana Vavrinke sa 6:7 (1-7), 6:4, 7:5, 6:3.

Vavrinka pobednik US Opena; Foto: Elsa/Getty Images Vavrinka pobednik US Opena; Foto: Elsa/Getty Images

Đoković je kao na Rolan Garosu 2015. godine dobio prvi set, ali je onda počeo da pada i izgubio posle skoro četiri sata iznurujuće borbe.

Novak je na taj način doživeo peti poraz u sedmom finalu u Njujorku, pa je ostao na 12 Grend slem titula iz 21 finala.

S druge strane, Vavrinka je podigao i treći različiti trofej na najvećim turnirima na svetu i ostao mu je samo Vimbldon kako bi kompletirao Grend slem.

Švajcarac je odigrao po finale na Australijan openu, Rolan Garosu i US openu – sva tri je osvojio, a osim 2.000 bodova, dobio je 3,5 miliona dolara.

Nema dileme da su dva razloga za poraz najboljeg igrača – slab prvi servis i očajna realizacija brejk prilika. Početnim udarcem nije pravio dovoljnu razliku, ubacivao je tek 50%, dok je od 17 prilika samo tri pretvorio u brejkove.

Stan je u tom segmentu bio mnogo bolji, pošto je šest puta oduzeo servis rivalu iz 10 pokušaja.

Počelo je odlično za Đokovića koji je fantastičnim defanzivnim udarcima došao do brejka već na startu.

Odlično je miksovao napadačke i defanzivne udarce što mu je donelo dve prilike da ponovo oduzme servis protivniku i završi set.

Jeftino ih je propustio i tek tada je Vavrinka ušao u meč – počeo je da pogađa u serijama, servis je funkcionisao, pa se rezultatski vratio.

Otišlo se u taj brejk koji je Novak prelomio pasingom iz bekhenda i došao do prednosti.

Međutim, nivo igre počeo je da opada, dozvolio je Stanu da mu oduzme servis za 1:3 u drugom setu, posle čega je počeo da promašuje prilike u serijama.

Propustio je četiri brejk šanse pre nego što je konačno smanjio na 3:4.U finišu drugog seta videli smo nešto na šta nas najbolji igrač planete nije navikao, a to je da popusti kada je najvažnije.

Nekoliko nekarakterističnih grešaka za 1-1 u setovima. Identična situacija dogodila se i u završnici trećeg dela igre – pošto je teškom mukom vratio izgubljeni brejk, imao 30:0 u 12. gemu, ali je izgubio četiri poena u nizu, automatski i set.

Takođe, bio je previše nervozan, često je mrmljao sebi u bradu i ironično komentarisao ka svom boksu i publici. Još jedna osobina koju dugo nismo videli kod Đokovića.

Početkom četvrtog seta pojavili su se i zdravstveni problemi, prvo grčevi u preponskom delu, potom i žuljevi, što je momak iz Ženeve dodatno iskoristio. Oduzeo je servis na startu, preživeo težak gem sredinom seta i rutinski priveo meč kraju.

Agresivna igra mu se isplatila – upisao je 46 vinera i 51 neiznuđenu grešku, dok je Đoković bio u velikom minusu sa 30 direktnih poena i 46 grešaka.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetski sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: