Zlatna lopta: Ronaldo, Mesi ili Nojer?

Svetski sport - Utorak 02.12.2014 - 05:56

Kristijano Ronaldo, Lionel Mesi i Manuel Nojer kandidati su za ovogodišnju Zlatnu loptu, saopštila je FIFA.

Fifa.com Fifa.com

Ronaldo, Mesi i Nojer nominovani su za ovo prestižno priznanje koje dodeljuju FIFA i francuski casopis "Frans fudbal" i koje će biti dodeljeno 12. januara na ceremoniji u Cirihu.

Njih trojica pobedili su konkurenciju od 23 fudbalera sa prvobitnog spiska, a jedino nemački golman do sada nije podigao Zlatnu loptu.

Najveći favorit i ove sgodine je prošlogodišnji pobednik Portugalac Kristijano Ronaldo. Ronaldo je prošle sezone sa Realom osvojio jubilarnu 10. titulu u Ligi šampiona, a ove je nastavio sa fenomenalnom serijom golova u domaćem šampionatu.

Međutim, on je podbacio na najvećem takmičenju u 2014. godini – Svetskom prvenstvu u Brazilu, gde je Manuel Nojer bio jedan od najboljih pojedinaca i okitio se zlatnom medaljom. Osim toga, čuvar mreže Bajerna je sa Bavarcima osvojio duplu krunu u Nemačkoj. On je prvi golman od Lava Jašina davne 1963. godine koji je uvršten u uži izbor za Zlatnu loptu.

Posle dva rekorda prošle, Lionel Mesi oborio je jedan i ove nedelje – postao je prvi igrač ikada koji je osam puta uzastopno ušao u uži izbor za najboljeg igrača sveta. Mesi nije osvojio nijedan veliki trofej ove godine, ali je oborio nekoliko važnih rekorda i vodio Argentinu do finala Svetskog prvenstva, gde je poražena od Nemačke.

U uži izbor za najboljeg trenera ušli su Karlo Ančeloti, Dijego Simeone i Joakim Lev.

Ančeloti je vodio Real do "Desime“ u Ligi šampiona, a u finalu je pobeđen upravo Simeoneov Atletiko Madrid. "Čolo" je sa velikim uspehom vodio Atletiko, koji je uspeo da dođe do titule u Španiji ispred dva najveća kluba.

Joakim Lev je ostvario najveći uspeh sa reprezentacijom Nemačke koja je u Brazilu postala novi svetski prvak.

Za Zlatnu loptu u konkurenciji dama boriće se Nemica Nadin Kesler, Brazilka Marta i Amerikanka Ebi Vambah.

Na ceremoniji u Cirihu biće dodeljena i nagrada „Ferenc Puškaš“ za najlepši gol godine, a u uži izbor ušli su Stefani Roče, Hames Rodriges i Robin Van Persi.

B92, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Svetski sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: