ID: Digitalni sat odbrojava minute Hrvatu

Svetske vesti - Petak 07.08.2015 - 12:12

Džihadisti su objavili digitalni sat koji odbrojava do 17.35 što je krajnji rok da se ispune njihovi zahtevi ili će ubiti Hrvata Tomislava Salopeka.

U Kairo je otputovala i Vesna Pusić. Foto: B92 U Kairo je otputovala i Vesna Pusić. Foto: B92

Hrvat koji je otet u Kairu 22. jula se pojavio u video snimku Islamske države objavljenom pre nešto manje od 48 sati u kom se navodi da je upravo toliko vremena ostavljeno egipatskim vlastima da oslobode muslimanke iz zatvora ili će u suprotnom Salopek biti ubijen.

U pokušaju da izdejstvuje njegovo puštanje na slobodu, u Kairo je otputovala šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić, zajedno sa Salopekovom suprugom, a prema rečima članova porodice za slučaj se zainteresovala i predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

Prema navodima neimenovanog člana porodice, francuska kompanija u kojoj je Salopek bio zaposlen najpre je tvrdila da je Salopeka otela obična kriminalna banda dečaka starih od 15 do 18 godina, kao i da porodica ne bi trebalo da se meša.

Ipak, ispostavilo se da iza nestanka 30-godišnjeg Hrvata stoji trenutno najorganizovanija teroristička organizacija na svetu, odnosno njen ogranak na Sinajskom poluostrvu.

Posle objave snimka zatočenog Salopeka pojavile su se informacije da je on slučajno otet i da su džihadisti hteli da uhvate Francuza. Ipak, porodici je sumnjiv vozač kompanije u kojoj je radio Salopek, a koji je navodno bio prisutan prilikom otmice i koga su džihadisti ostavili u pustinji.

Njegov otac je uputio poruku otmičarima da ga puste na slobodu i da je jedini razlog zbog koga je otišao u Egipat je da zaradi hleb za svoju porodicu.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: