Moguće stvaranje Istočne Ukrajine

Svetske vesti - Ponedeljak 27.07.2015 - 13:21

Specijalni predstavnik predsedavajućeg OEBS za Ukrajinu izjavio je da je autonomni region Istočna Ukrajina zamisliv, ali da su dve strane i dalje jako udaljene.

Samo kod detalja strana u pregovorima ima razlike. Foto: Thinkstock Samo kod detalja strana u pregovorima ima razlike. Foto: Thinkstock

- Samo kod detalja postoje velike razlike. Tu su Ukrajina i Rusija daleko udaljeni, a sa separatistima ima dodatnih igrača. Na tome se stalno radi - naglasio je austrijski diplomata Martin Sajdik.

On je poručio da nije sudija koji odlučuje o krivici za sukob, već pregovarač koji treba da postigne rezultate u primeni sporazuma iz Minska.

Prvi kontakti u Kijevu, prema njegovim rečima, pokazali su da postoji veliko interesovanje za ulogom i naporima OEBS, kako od strane politike i diplomatije, tako i medija, javnosti.

Sajdik je objasnio da se njegov tim sastoji od pet do šest ljudi, koji su zaduženi za pregovore u okviru Trilateralne kontakt grupe.

Na pitanje da li je njegov mandat oročen, Sajdik je podsetio da ga je aktuelni predsedavajući OEBS-u šef srpske diplomatije Ivica Dačić imenovao za svog specijalnog izaslnika za Ukrajinu i u Trilateralnoj kontakt grupi.

-Trilateralna kontakt grupa treba da primeni sporazum iz Minska, koji ima rok za primenu do decembra ove godine. Ako to ne bude moguće, rok može biti produžen - rekao je on.

Kada je reč o angažovanju EU i SAD u Ukrajini Sajdik je ocenio da imaju iste ciljeve.

On je podsetio da evropski komesar Johanes Han ulaže velike napore i redovno boravi u Kijevu, kao i zamenica šefa američke diplomatije Viktoria Nuland, koja je nadležna za Evropu i Evro-aziju, koja je snažno angažovana u rešavanju konflikta "sopstvenom interpretacijom diplomatije" i pri tom dolazi do svojih rezultata.

Posebeno je istakao ključnu ulogu Francuske i Nemačke, koje stalno vrše pritisak na Rusiju i Ukrajinu, naglasivši da je odlično angažovanje šefova diplomatija dve zemlje, kao i da nemačka kancelarka Angela Merkel poznaje svaku fusnotu sporazuma iz Minska, u čijem pregovaranju je učestvovala u februaru.

Bečki "Kurir" ukazuje da je Sajdik diplomata koji je službovao u Kini, Rusiji i UN, koji "nije od onih ljigavih diplomata u tamnim, elegantnim odelima".

List ukazuje da Sajdik ne poznaje samo život kao čvrsti pregovarač i to na više jezika, koji poznaje i druge strane društva, jer je kao ambasador u Kini negovao kontakte sa umetnicima i aktivistima koji su se borili za ljudska prava, a kao privatno lice u slobodno vreme najradije igra fudbal i novine čita najpre od sportskog dela.

Trenutno Sajdik, koji je ambasador Austrije u UN još uvek putuje između Kijeva i Njujorka.

"Dinamika, brze odluke, škakljivi zadaci i izvesna spremnost na avanture su deo njegovog delovanja", naglašava dnevnik.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: