16 mrtvih u Kini

Svetske vesti - Subota 25.10.2014 - 11:03

Šesnaest rudara je poginulo a 11 je povređeno kada se urušilo okno u rudniku uglja na severozapadu Kine, saopštili su danas zvaničnici.

Sa lica mesta foto BETA Sa lica mesta foto BETA

Nesreća se desila sinoć oko ponoći u kineskom regionu Sinđijangu.

U trenutku incidenta u oknu su bila 33 rudara, a spasioci su uspeli da izvuku šest njih, rekao je neimenovani zvaničnik Državne uprave za bezbednost na radu i dodao da su svi povredjeni u stabilnom stanju, a da se uzrok nesreće ispituje.

Kineski rudnici su medju najopasnijima na svetu, iako su poboljšane mere bezbednosti poslednjih godina u velikoj meri smanjile broj žrtava u rudarskim nesrećama u toj zemlji.

Prema podacima kineske Nacionalne uprave za ugalj, u 2013. je u 604 nesreće u rudnicima uglja poginulo 1.067 rudara, što je za 23 odsto manje nego u 2012.

U prošloj deceniji u rudarskim nesrećama je na godišnjem nivou ginulo oko 7.000 ljudi, a taj broj je znatno smanjen zbog pojačanih inspekcija i zatvaranja malih i neregulisanih rudnika.

Kina proizvodi i troši uglja koliko i ostatak sveta, a on je glavni krivac za veliko zagadjenje u toj zemlji, zbog čega je ovog leta i glavni grad Peking u više navrata bio potpuno obavijen smogom.

BETA, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: