35 radnika žrtve napada u Jemenu

Svetske vesti - Sreda 01.04.2015 - 16:22

Koalicija arapskih zemalja predvođena Saudijskom Arabijom bombardovala je položaje šiitskih pobunjenika na severu i jugu Jemena, sedmog dana od vazdušnih napada.

Foto: Beta/AP Foto: Beta/AP

Na vazdušne napade pobunjenici su uzvratili paljbom iz protivavionskog oružja. U napadima je pogođena fabrika u luci na zapadu Jemena i tom prilikom je poginulo 35 radnika, rekli su zvaničnici i očevici.

Cilj vazdušne ofanzive je da se oslabe šiitski pobunjenici, Huti, koje podržava Iran i koji su takođe povezani sa snagama svrgnutog jemenskog predsednika Alija Abdulaha Saleha.

Huti su zauzeli glavni grad Sanu i krenuli ka jugu zemlje, a iz južnog grada Adena primorali su sadašnjeg predsednika Abeda Raboa Mansura Hadija da pobegne.

Meta današnjih napada bili su vojne baze koje kontrolišu pobunjenici u gradu Hodeidi na Crvenom moru, a pogođena su skladišta fabrike koja proizvodi mlečne proizvode.

Požar je izbio u samoj fabrici i delovi glavne zgrade su se srušili dok su radnici još bili unutra. Prema bolničkim izvorima, najmanje 35 radnika je ubijeno.

Dvojica vojnih zvaničnika rekli su da je fabrika korišćena kao mesto za skrivanje oružja pobunjenika, i da su u vazdušnim napadima uništena skladišta a da je glavna zgrada samo delimično oštećena, sugerišući da je fabrika pogođena sa kopna, prenosi agencija AP.

Međunarodne organizacije juče su izrazile zabrinutost zbog visokog broja civilnih žrtava u krizi u Jemenu.

UNICEF je saopštio juče da je 60 dece ubijeno ili ranjeno u borbama u Jemenu tokom prošle nedelje. Nije navedeno da li su ona poginula i vazdušnim udarima ili u sukobima između suprotstavljenih grupa u zemlji.

Kancelarija UN za ljudska prava u Zzenevi juče je saopštila da su njeni zaposleni u Jemenu potvrdili da je najmanje 19 civila poginulo a 35 je ranjeno, uključujući 11 dece, u nedelju kada su vazdušni napadi pogodili izbeglički kamp nedaleko od uporišta Hutija u Saadi, u severnom Jemenu.

Kritičari optužuju Hutije da su oni isturena ruka Irana, što pobunjenici demantuju. Iran je pružao pomoć pobunjenicima ali i Teheran i pobunjenici demantuju da ih je naoružavao.

U Teheranu državljani Jemena, među kojima i studenti i sveštenici, izašli na ulice da osude vazdušne napade. Demonstranti su palili slike saudijskog kralja Salmana i prošli pored saudijske ambasade.

BETA

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: