Al Kaida planirala napad na Vatikan

Svetske vesti - Petak 24.04.2015 - 15:22

Italijanska policija je otkrila ćeliju militanata na Sardiniji, a među njima je bio i bombaš samoubica, koji je planirao potencijalni napad na Svetu stolicu.

Foto: Beta/AP Foto: Beta/AP

Kako piše BBC, veruje se da su neki od osumnjičenih odgovorni za organizaciju napada na pijacu u pakistanskom gradu Pešavaru iz 2009, kada je ubijeno 137 osoba, što je najsmrtonosniji napad u tom gradu.

U akciji italijanske policije uhapšeno je 18 osoba, saopšteno je da su neka lica pobegla iz zemlje, kao i da operacija još traje.

Lokalni mediji javljaju da su dvojica uhapšenih štitili Osamu bin Ladena.

Tužilac Mauro Mura je rekao novinarima da je bilo indicija da su osumnjičeni za terorizam, koji su planirali napade u Pakistanu i Avganistanu, takođe planirali napad na Vatikan.

Policija je danas sprovela racije širom Italije i na meti su imali 18 osoba osumnjičenih za veze s Al Kaidom.

Neki su uhapšeni, uključujući osumnjičenog duhovnog vođu, ali se veruje da su drugi napustili zemlju, dodaje Rojters.

Šef policijske jedinice koja je vodila istragu Mario Karta rekao je, kada su novinari pitali za više detalja o mogućem napadu na Vatikan, da su istražitelji u presretanim telefonskim pozivima čuli da su osumnjičeni govorili o pokretanju velikog džihada u Italiji i da su u tim razgovorima kao moguću metu pominjali Vatikan.

Svi osumnjičeni su Pakistanci ili Avganistanci, naveo je Karta za Rojters, dodajući da operacija još traje

Haenja u Italiji izvedena su samo dva dana nakon što je francuska policija uhapsila 24-godišnjaka koji je planirao napade na crkve u Parizu.

B92, TANJUG

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: