Američki komandant pešadije: "Rusi su nam pretnja"

Svetske vesti - Četvrtak 09.07.2015 - 18:25

Rusija predstavlja najveću pretnju nacionalnoj bezbednosti SAD i njeno ponašanje je ništa manje nego alarmantno.

Danford: Rusija, egzistencijalna pretnja SAD. Foto: freeimages Danford: Rusija, egzistencijalna pretnja SAD. Foto: freeimages

Ovo je izjavio komandant američke mornaričke pešadije, general Džozef Danford, istupajući pred komitetom za oružane snage američkog Senata, javio je Rojters.

Danford je kandidat američkog predsednika Baraka Obame za Komandanta združenog komiteta načelnika štabova oružanih snaga SAD, koji treba da bude potvrđen u Senatu.

"Ukoliko želite da razgovarate o državi koja može da predstavlja egzistencijalnu pretnju SAD, moram da ukažem na Rusiju. A ako pogledate njeno ponašanje, ono je ništa manje nego alarmantno", kazao je američki general, podfsećajući da Rusija ima nuklearno oružje, prenosi britanska agencija.

Ruske agencije navode Danfordovu izjavu da SAD i NATO treba da razrade sistem odvraćanja "ruske hiper-pretnje" u 21. veku.

"Potreban nam je novi model ponašanja, kako bismo odgovorili na postupanje Rusije", kazao je on, dodajući da pretnja uključuje "političke instrumente, upotrebu specijalnih vrsta naoružanja i taktika, kao i podršku separatistima".

RIA Novosti navodi da je Danford odgovarao na pitanje senatora Rodžera Vikera, koji je postupanje Rusije u Gruziji i Ukrajini nazvao agresijom i izrazio zabrinutost što "ruski zvaničnici razmatraju legalnost dobijanja nezavisnosti Litvanije, Letonije i Estonije", gde je mnogo ruskojezičnog stanovništva.

TASS navodi da se američki general založio za slanje protivtenkovskog oružja Kijevu.

Ruska agencija podseća na nedavnu sličnu izjavu Rojtersu čelnice američkog vojnog vazduhoplovstva Debre Li Džejms da je "Rusija najveća pretnja" i da SAD reaguju na "zabrinjavajuće poteze" Rusije povećanjem sopstvenog vojnog prisustva u Evropi i nastavlja razmeštanje aviona "F-16".

Šef ruske diplomatije ranije danas je komentarišući izjavu Džejmsove rekao da je Moskva "već navikla" da predstavnici vojske SAD redovno daju izjave koje obično daju političari.

"Naravno, zabrinuti smo zato što se pravi veštačka neprijateljska atmosfera. Ona nema apsolutno ničeg zajedničkog sa realnošću, nema ništa zajedničko sa planovima i postupanjem Rusije. Imamo kanal za dijalog sa Vašingtonom. Mogu da vas uverim da tokom normalnih i mirnih kontakata takve histerične izjave se ne pojavljuju. Mole nas da polazimo od toga da sve to treba pripisati potrebi da se nekako umiri javno mnjenje, da se pokaže javnom mnjenju da Vašington ne spava i da nikakvi rizici neće naneti štetu bezbednosti SAD", kazao je Lavrov.

B92,OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: