"Amerika i Rusija su na ivici rata"!

Svetske vesti - Utorak 25.10.2016 - 18:01

Vojni i spljnopolitički stručnjaci iz Moskve veruju da se ruski predsednik Vladimir Putin i zapadni lideri nalaze na opasnoj prelomnoj tački.

Situacija “nešto između podizanja Berlinskog zida i kubanske raketne krize”; Foto: Beta/AP Situacija “nešto između podizanja Berlinskog zida i kubanske raketne krize”; Foto: Beta/AP

General-pukovnik Evgenij Bužinski, direktor PIR centra i nekadašnji šef Odeljenja za međunarodne sporazume pri Ministarstvu odbrane, poručio je da je situacija trenutno “nešto između podizanja Berlinskog zida i kubanske raketne krize”.

- Drugim rečima, nalazimo se na samoj ivici rata bez mehanizama za upravljanje sukobima - rekao je Bužinski.

Ruski zvaničnici optužuju SAD da pokušavaju da zategnu odnose Moskve i Zapada, piše britanski "Ekspres".

Jedan od razloga su i predložene sankcije zbog bombardovanja Alepa koje bi umnogome naštetile već krhkoj ruskoj ekonomiji.

Uz to, Serhej Rjabkov, zamenik ruskog šefa diplomatije, poručio je da će Rusija u tom slučaju uzvratiti “asimetričnim i jakim merama”.

Prema pojedinim izveštajima, Rusija je prekinula sve diplomatske veze sa SAD do izbora novog predsednika 8. novembra.

Ranije ovog meseca, blizak Putinov saveznik navodno je izjavio da bi SAD mogla da se suoči sa nuklearnim ratom ukoliko Donald Tramp izgubi trku.

Odluka da se preseku diplomatske veze stigla je nakon što je državni sekretar Džon Keri otkazao rusko-američku koordinaciju u Siriji.

Keri je optužio Ruse da uništavaju mesece diplomatskog rada u tom području, a Putin je uzvartio da Amerikanci “redovno odustaju od svojih obaveza”.

Ruski predsednik naglasio je i da odnosi dve sile nisu prekinuti zbog Alepa, već zbog američkog dominantnog stava.

- Nije to zbog Sirije. Radi se o tome da jedna nacija pokušava da svoje odluke sprovodi u celom svetu - rekao je Putin.

Ipak, tenzije su eskalirale kada je Putin otkazao sporazum o plutonijumu prema kojem su obe zemlje bile u obavezi da unište višak plutonijuma korišćenog za nuklearno oružje.

- Ukidanje sporazuma pokazuje koliko smo ljuti jer je on povezan sa nuklearnom sigurnošću i to je bio način da se kaže “idite u pakao” - rekao je Fjodor Lukjanov, predsednik ruskog Veća za odbranu i spoljnu politiku.

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: