Balkan - pogodno tlo za razvoj Islamske države

Svetske vesti - Četvrtak 25.06.2015 - 13:31

Visoka stopa nezaposlenosti, etničke tenzije i paraliza političkog sistema pomažu džihadistima da otvore novi front u srcu Evrope, u Bosni i Hercegovini.

 foto: Beta/AP foto: Beta/AP

To piše novinar Gardijana Džulijan Borger iz Sarajeva, koji navodi da Islamska država širi svoj uticaj, regrutuje borce u bivšoj jugoslovenskoj državi, inicira terorističke aktivnosti, koristeći to što mladi nemaju posla, a u državi vlada političkih haos.

To sve pali alarm u zapadnim prestonicama, diplomate plaši da mešavina ekonomskih problema i etničkih tenzija predstavlja odličan teren za ekstremizam.

“Evropa može doći do situacije da žali na tome što nije uspela da se suoči sa bosanskim strukturalnim problemima dve decenije posle rata“, navodi Borger.

On podseća da je Islamska država ranije ovog meseca objavila snimak u kom preti akcijama na Balkanskom pluostrvu, naročito u BiH.

“Nedavno objavljeni izveštaj o džihadizmu navodi da su povratnici iz Sirije i Iraka spremni za borbu, osposobljeni za ratovanje i ideološki radikalizovani. Oni predstavljaju direktnu pretnju ne samo za bezbednost BiH već i za bezbednost regiona, a i šire“, piše Borger.

Izveštaj iz 2013. i 2014. godine navodi da je 156 državljana BiH otišlo u Siriju, kao i 36 žena i 25 dece. Od tog broja u januaru ove godine vratilo se 48 muškaraca i žena.

Autori izveštaja, sarajevski profesor Vlado Azinović i muslimanski teolog Muhamed Jusić ustanovili su da je BiH veoma slabo pripremljena za potencijalnu pretnju.

“Postoji nedostatak koordinacije između lokalnih i državnih službi koje bi trebalo da se bore protiv terorizma. Postoje značajne razlike u razumevanju i nadgledanju fenomena. Mi ne radimo ništa, samo gledamo“, rekao je Azinović.

Prema diplomatskim izvorima, vlasti u Sarajevu spremaju novu strategiju za borbu protiv terorizma, međutim, pitanje je koliko će to uticati na gotovo izdvojene delove BiH u kojima vehabije i džihadisti gazduju. Radi se o mestima Gornja Maoča, Osve i Dubnica.

Posle tri godine nadgledanja džihadista iz BiH, autori su ih smestili u dve kategorije, veterane rata u Jugoslaviji i mladiće koje adrenalin i želja za dokazivanjem vodi u rat, uz navode da skoro trećina džihadista iz BiH ima kriminalni dosije.

Srž problema nalazi se u velikoj nezaposlenosti, čak 63% mladih nema posao i vremenom gubi mogućnost da upravlja sobom, što koriste radikalne islamističke organizacije.

“Oslikavajući idealan život u Siriji, lideri džihadista zavode ljude iz BiH, sa KiM i iz Albanije, kao što to rade u Francuskoj, Somaliji, Jemenu, Libiji... Vlast u BiH definišu kao neprijatelje islama koji ljude gledaju kao ovce i pripremaju nove genocide“, piše Borger.

U tekstu se navode imena Abida Podbićanina i Inesa Midžića koji se pojavljuju u snimku Islamske države posvećenom Balkanu, a Borger vraća sećanje na nedavni napad u Zvorniku, kada je 24-godišnji Nerdin Ibrić napao policijsku stanicu i ubio jednog policajca.

“On je lokalni momak koji se vratio iz Sirije, ali je uticaj džihadista na njega i dalje bio veliki. Njegov otac je bio jedan od 750 muslimana koje su Srbi ubili u junu 1992. godine“, navodi Borger.

Britanski novinar takođe piše i o reakcijam srpskih zvnaičnika, koji su iskoristili terorizam u Zvorniku da uhapse veliki broj Bošnjaka uz najavu da će biti formirana nova specijalna jedinica policije Republike Srpske.

Ipak, zapadni zvaničnici su potom uputili savet da bi bilo bolje da postojeće policijske snage, podeljene u 22 sektora pobnu bolje da sarađuju nego da se stvara nova jedinica.

B92

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: