BBC: UN traže oslobađanje Džulijana Asanža

Svetske vesti - Četvrtak 04.02.2016 - 11:46

UN će zatražiti oslobađanje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, nakon što je panel UN na raspravi o njegovom pritvoru doneo odluku u njegovu korist, javio je Bi-Bi-Si. Britanska policija saopštila je da će uhapsiti Asanža ako bude napustio ambasadu Ekvadora u Londonu.

Asanž strahuje da će biti isporučen Americi; Foto: PA/Yui Mok Asanž strahuje da će biti isporučen Americi; Foto: PA/Yui Mok

Ujedinjene nacije će odluku o osnivaču Vikiliksa objaviti u petak.

Džulijan Asanž, koji je više od tri godine u ambasadi Ekvadora u Londonu, izjavio je prethodno da će se predati britanskoj policiji ako komisija UN presudi da on nije nelegalno pritvoren.

"Ako UN u petak objave da sam izgubio slučaj protiv Britanije i Švedske, izaći ću u podne iz ambasade i prihvatiti da me britanska policija uhapsi jer nema izgleda za dalje žalbe koje bi imale smisla", naveo je u saopštenju Asanž.

Asanž je istakao da, međutim, ako bude drugačija odluka, očekuje da mu se odmah vrati pašoš i "obustave pokušaji hapšenja".

Asanž je podneo tužbu protiv Švedske, Velike Britanije i radne grupe UN zbog odluke o arbitrarnom pritvoru donete septembra 2014. godine.

Asanž je našao utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu u junu 2012. kako bi izbegao izručenje Švedskoj, gde ga traže radi ispitivanja zbog optužbi da je počinio silovanje 2010, koje on poriče.

On kaže da strahuje da će ga Švedska izručiti Sjedinjenim Američkim Državama, gde bi mogao da se nađe na sudu zbog objavljivanja poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata putem Vikiliksa, jednog od najvećih odavanja informacija u istoriji SAD.

Ekvador i Švedska su, posle šestomesečnih pregovora, prošlog meseca postigli sporazum u skladu sa kojim bi Asanž mogao da bude podvrgnut ispitivanju, navodi britanska agencija.

Britanska policija saopštila je da će uhapsiti osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža ako bude napustio ambasadu Ekvadora u Londonu.

Policija se oglasila nakon što je Asanž, koji je više od tri godine u ekvadorskoj ambasadi, izjavio je da će se u petak predati britanskoj policiji ako komisija UN presudi da on nije nelegalno pritvoren.

S druge strane policija odgovora da je "nalog za hapšenje i dalje važeći".

"Ako napusti ambasadu, učinićemo sve da ga uhapsimo", kazao je portparol britanske policije, preneo je Rojters.

B92, RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: