Bela kuća: Ubijen drugi čovek Islamske države

Svetske vesti - Subota 22.08.2015 - 08:25

Zvaničnici Bele kuće potvrdili su da je u napadu SAD na uporišta Islamske države ubijen drugi čovek ove terorističke organizacije.

Terorista ubijen početkom nedelje. Foto:Thinstock Terorista ubijen početkom nedelje. Foto:Thinstock

Fadhil Ahmed al-Hajali ubijen je u Iraku u blizini grada Mosula ranije u toku nedelje, a saopštenje Bele kuće preneli su svetski mediji.

Al-Hajali je bio glavni kordinator za prevoz velike količine oružja, eksploziva, vozila i ljudi između Iraka i Sirije, a poznat je i pod imenom Hadži Mutaz.

Neimenovani američki zvaničnik izjavio je agenciji Rojters da vlada SAD nema razloga da sumnja u ove navode.

U Iraku, Hajali je bio glavni u planiranju akcija u protekle dve godine, uključujući i ofanzivu na grad Mosul u junu 2014. godine, prenosi BBC.

Kako se navodi, on je drugi čovek ID, odmah nakon Abu Bakr al-Bagdadija, za kojeg se veruje da je teško povređen u drugom napadu koalicije predvođene SAD.

Agencija AFP je napomenula da ovo nije prvi put da SAD objavljuju da je Hajali mrtav, a poslednji put je to bilo u decembru prošle godine.

Ipak, SAD sada tvrde da je Hajali ubijen 18. avgusta u naapdu na vozilo u blizini Mosula i da je tom prilikom poginuo i "medijski operativac" Islamske države, poznat kao Abu Abdulah.

Hajali je, pre nego što se priključio Islamskoj državi, bio pripadnika iračke frakcije Al Kaide. Navodno je bio i bivši irački oficir iz vremena Sadama Huseina.

SAD i njeni saveznici svakodnevno bombarduju položaje Islamske države u Iraku i Siriji.

Prošlog meseca u napadu bespilotne letelice ubijen je jedan od istaknutih lidera Islamske države u sirijskom gradu Raki, uporištu te organizacije.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: