Berluskoni oslobođen krivice

Svetske vesti - Sreda 11.03.2015 - 08:40

Italijanski Kasacioni sud, potvrdio je oslobađajuću presudu za Silvija Berluskonija po optužbi da je plaćao za seks maloletnoj plesačici.

foto:Beta/AP foto:Beta/AP
 
Berluskoni je bio optužen da je potom zloupotrebio svoj tadašnji premijerski položaj da prikrije aferu.
 
Nakon devetosatnog većanja, sudije su donele ovakvu odluku, koja omogućava Berluskoniju - milijarderu i medijskom magnatu - da zadrži značajnu ulogu u italijanskoj politici, prenosi AFP.
 
Berluskoni (78) je 2013. osuđen za pomenuto delo, ali je nakon podnete žalbe ta presuda ukinuta godinu dana kasnije. 
 
Na ukidanje presude na sedam godina zatvora i doživotnu zabranu bavljenja javnim poslom se žalio tužilac Eduardo Skardaćone, koji je na jučerašnjem saslušanju rekao kako Berluskoni ima "apetit zmaja" prema tinejdžerkama i kako se zbog njegovih objašnjenja ovog slučaja "dostojnih filmova Mela Bruksa" ceo svet smeje Italiji iza leđa. 
 
Berluskoni je negirao kako je platio za seks 17-godišnjoj marokanskoj plesačici Karimi El-Mahrug (koja je kasnije uhapšena zbog krađe), već je samo pokušao da joj pomogne, jer je mislio kako je ona nećaka tadašnjeg egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka. 
 
Smatra se da će zahvaljujući potvrđivanju oslobađajuće presude, Berluskoni sigurno predvoditi opoziciju ključnim političkim reformama za koje italijanski premijer Mateo Renci nastoji da dobije odobrenje parlamenta. 
 
Premijer Renci se oslanjao na podršku Berluskonija da bi "progurao" kroz parlament reforme radnog zakonadavstva prošle godine. Njihov savez se, međutim, urušio prošlog meseca kada je Renci uspešno podržao kandidata za predsednika Italije Serđa Matarelu, Berluskonijevog protivnika. 
 
Berluskonija bi, inače, moglo da očekuje novo suđenje povodom optužbi da je mnogim mladim ženama, koje su pohađale njegove čuvene soaree, platio da lažno svedoče u njegovu korist. 
 
Takođe je u izgledu i suđenje po optužbi da je jednom senatoru 2006. platio tri miliona evra da bi se pridružio njegovoj stranci i tako destabilizovao tadašnju vladu levog centra.
B 92

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: