BIH: Optužnica protiv zločina nad Srbima

Svetske vesti - Četvrtak 15.01.2015 - 17:03

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnice protiv četiri osobe koje se terete za ratni zločin nad Srbima i u jednom slučaju nad osobom hrvatske nacionalnosti.

(Ilustracija: Mondo) (Ilustracija: Mondo)

Tužilac Posebnog odeljenja za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Jadranka Šarana (56), Fahrudina Tadžić-Hadžiosmanagića (56), Samira Šabića (45) i Zijada Kadića (39), saopšteno je iz tog Tužilaštva.

Prema navodima optužnice, oni su krivi za ubistvo, protivzakonito zatvaranje civilnog stanovništva srpske i jednog civila hrvatske nacionalnosti, nehumano i nečovečno postupanje, namerno nanošenje fizičkog i duševnog bola, što su naređivali ili počinili.

Oni se terete da su počinili krivično delo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u Bosanskoj Krupi jer su neopravdano odlagali njihov povratak kao i civilnih lica srpske i hrvatske nacionalnosti i nakon završetka oružanog sukoba na području opštine i nakon završetka rata u Bosne i Hercegovine potpisivanjem Opšteg okvirnog sporazuma za mir 14.12.1995. godine.

Počinili su, takođe, krivično delo nepoštovanje osnovnih garancija lica koja ne učestvuju ili su prestala direktno da učestvuju u neprijateljstvima, nepoštovanje minimalnih prava lica koja su lišena slobode u vezi s oružanim sukobom, ugrožavanje opšte zaštite od opasnosti civilnog stanovništva.

Krivična dela počinili su tokom 1995. godine kao čelnici ili policajci Stanice javne bezbednosti Bosanska Krupa, sve do 12.07.1996. godine.
 

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: