Borcima ID manje plate

Svetske vesti - Ponedeljak 08.02.2016 - 17:46

Sirijska opservatorija za ljudska prava ranije je navodila da među sirijskim borcima ID postoji nezadovoljstvo jer veruju da su njihove plate smanjene kako bi se povećale plate arapskih ili stranih boraca.

U vazdušnim udarima spaljeni milioni dolara; Foto: Wiki Commons U vazdušnim udarima spaljeni milioni dolara; Foto: Wiki Commons

Islamska država se suočava sa finansijskom krizom jer je prinuđena da prepolovi plate svojim borcima zbog toga što su vazdušni udari međunarodne koalicije, predvođene Amerikom, snažno uticali na naftne prihode kojima se finansira ta džihadistička grupa.

Pomoćnik sekretara u američkom ministarstvu finansija u Odeljenju za finansiranje borbe protiv terorizma, rekao je da su vazdušni udari uticali na crpljenje, rafiniranje i prevoz nafte s teritorija koji su pod kontrolom ID u Iraku i Siriji.

"Kada pogledate poteškoće za koje znamo da ih imaju u prevozu i crpljenju nafte, mislim da možemo reći da više nisu u stanju zarađivati na taj način...", rekao je Glaser na konferenciji u Londonu.

"Smanjili su plate svojim borcima u Raki do 50 posto", naveo je precizirajući da su mete napada takođe bile skladišta s novcem u vazdušnim udarima "doslovce spaljeni milioni dolara".

"Nije jeftino voditi kalifat i nije jeftino voditi rat", rekao je Glaser. "Treba platiti borcima, a njima je to sve teže i teže", tvrdi on.

Ovo je druga potvrda finansijske krize u ID: krajem januara, beogradska redakcija Sputnjika javila je da su strani ID borci počeli da dezertiraju nakon što je rukovodstvo ove terorističke organizacije odlučilo da im drastično smanji plate.

Ova dezertiranja potvrđuju da su džihadisti ID uglavnom motivisani pohlepom a ne verskim žarom, primećuje Alsumaria.

Odluku o smanjenju plata navodno je donelo takozvano "ministarstvo finansija" Islamske države zbog vanrednih okolnosti usled sve većeg opterećenja zbog produženih borbi na više frontova.

Nesweek, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: