Božić u svetu (FOTO)

Svetske vesti - Sreda 07.01.2015 - 11:15

Pravoslavni hrišćani su širom sveta obeležili Božić liturgijama i molitvama.

Ilustracija Beta AP Ilustracija Beta AP

Službu u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi vršio je ruski patrijarh Kiril, a liturgiji je prisustvovao premijer Dmitrij Medvedev sa suprugom Svetlanom.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ostao veran svojoj tradiciji obeležavanja Božića u malim crkvama, pa je prisustvovao liturgiji u crkvi Otradonoje kod grada Voronježa, oko 600 kilometara južno od Moskve.

Patrijarh Kiril se tokom liturgije pomolio za mir, a naročito za mir u Ukrajini.

Foto: Beta, AP
Foto: Beta, AP

On je rekao da "bez obzira na mesto gde njena deca žive, na njihova politička stanovišta i opredeljanje", Ruska pravoslavna crkva čini sve da okupi ljude zajedno kako bi im pomogla da prevaziđu posledice konflikata, navodi Raša tudej.

Foto: Beta, AP
Foto: Beta, AP

Takođe je rekao da je 2015. godina ona u kojoj pravoslavna crkva slavi 1.000 godina od smrti kneza Vladimira Velikog, vladara koji je u 9. veku pokrstio kijevske Ruse, i ukazao da su Ukrajinci i Rusi vekovima spojeni duhovnim i kulturnim vezama koje nikakve "spoljne sile" ne mogu slomiti.

Prema njegovim rečima, pravoslavno hrišćanstvo ostaje glavna religija u Ukrajini.

Foto: Beta, AP
Foto: Beta, AP

Kako javlja Asošiejted pres, palestinski pedsednik Mahmud Abas prisustvovao je rano jutros liturgiji u Crkvi rođenja Hristovog koja se nalazi u Vitlejemu, na Zapadnoj obali.

Koptski hrišćani su obeležili pravoslavni božić brojnim liturgijama, a egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi prisustvovao je jednoj takvoj, u pratnji koptskog poglavara Tavadrosa Drugog.

Foto: Beta, AP
Foto: Beta, AP

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej pozvao je u Božićnoj poslanici na mir, opraštanje i ljubav, a Srbima na Kosovu i Metohiji poručio je da tamo ostanu da žive.

"I ovog Božića smo zajedno sa svojom braćom i sestrama na Kosovu i Metohiji i poručujemo im da ostanu da žive na Kosovu sa svojim svetinjama", navodi se u Božičnoj poslanici.

Foto: Beta, AP
Foto: Beta, AP

Pravoslavni hrišćani slave Božić 7. januara u skladu sa starim, Julijanskim kalendarom, koji je pre 500 godina u Evropi uglavnom potpuno zamenjen Gregorijanskim kalendarom.

BETA, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: