Brisel: Eksplozije i neuspešno hapšenje

Svetske vesti - Ponedeljak 16.11.2015 - 14:37

Dve manje eksplozije odjeknule su u ponedeljak u toku velike policijske akcije u naselju Molanbek u Briselu, u jeku potrage za osobama osumnjičenim za terorističke napade u Parizu u petak, 13. novembra.

Osumnjičeni živi i radi u Belgiji; Foto: Geert Vanden Wijngaert Osumnjičeni živi i radi u Belgiji; Foto: Geert Vanden Wijngaert

Prva eksplozija čula se dva sata od početka policijske akcije, a slična eksplozija dogodila se sat vremena kasnije na višem spratu jedne zgrade.

Desetine maskiranih pripadnika bezbednosnih snaga opremljenih teškim naoružanjem blokiralo je područje Molanbeka.

Policija je u subotu uhapsila tri osobe osumnjičene za napade u Parizu i nastavila sa racijom.

Belgijska televizija RTBF javila je u ponedeljak da je policija uhapsila jednu osobu tokom racija izvedenih u četvrti Molenbek, ali da nije reč o Salehu Abdelsalemu, francuskom državljanu za kojeg se sumnja da je "mozak" napada izvedenih u Parizu u petak uveče.

Belgijska televizija RTL prethodno je javila da je belgijska policija danas u Briselu uhapsila Abdelsalema tokom racije u belgijskoj prestonici, preneo je Rojters.

Zvanične potvrde o njegovom hapšenju od belgijskih vlasti zasad nema, navodi britanska agencija.

Francuska policija prethodno je izdala poternicu za Abdeslamom (26), francuskim državljaninom koji je rođen i živi u Belgiji, a koji je osumnjičen da je, zajedno sa svojom dvojicom braće, učestvovao u napadima u Parizu.

Kako navodi televizija Frans 2, Salaha Abdeslama istražitelji sumnjiče da je "mozak" napada izvedenih u Parizu u petak uveče, u kojima je poginulo najmanje 129 ljudi.

Abdeslam, koji nije poznat francuskom obaveštajnoj službi, ali koga policija sada označava kao "opasnog", u subotu ujutro je prekontrolisan i pušten u blizini francusko-belgijske granice, izmakavši francuskim snagama reda, prema informacijama televizije Frans enfo.

On je, kako prenosi "Figaro", za napade iznajmio automobil, koji je presretnut u subotu po podne u Belgiji, ali se osumnjičeni nije nalazio u njemu.

Saleh Abdeslam je, kako preciziraju francuski mediji, zapravo iznajmio dva vozila koja su teroristi koristili u nizu napada u francuskoj prestonici, a ta vozila su kasnije pronađena u blizini koncertne dvorane "Bataklan" i u Montreju, predgrađu Pariza.

Belgijsko federalno tužilaštvo je juče saopštilo da je "jedna osoba koja je iznajmila jedno od tih vozila prošla kontrolu u Kambreu, u subotu u 9.10 sati na autoputu A2 u pravcu Belgije".

Frans enfo navodi da je ta osoba Salah Abdeslam i da se on nalazio u vozilu iz kojeg su napadači pucali na nekoliko pariskih barova.
 

RTV, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: