Britanija tera ruskog milijardera da proda gasna polja

Svetske vesti - Utorak 21.04.2015 - 20:13

Velika Britanija prisiljava ruskog milijardera Mihaila Fridmana da proda gasna polja u Severnom moru, s obrazloženjem da protiv Rusije mogu da budu uvedene nove sankcije, piše Fajnenšel tajms.

Foto: Wikimedia / Anton Nossik Foto: Wikimedia / Anton Nossik

Fridman je u posed gasnih polja u Severnom moru došao u martu kupovinom firme DEA UK od nemačke RWE za 5, 1 milijardi evra.

Britansko Ministarstvo za energetiku i klimatske promene je juče pojačalo pritisak na Fridmana da proda gasna polja u Severnom moru, koja su u vlasništvu njegovog 10 milijardi dolara vrednog energetskog fonda LeterUan (L1), dajući mu samo tri meseca da obavi prodaju ili će izgubiti dozvolu za rad, navodi britanski ekonomski dnevnik.

- Državni sekretar Ed Dejvi... predlaže da se opozove naftna dozvola za rad DEA UK u Severnom moru, osim ako LeterUan ne obavi ubuduće promenu kontrole (vlasništva) nad gasnim poljima DEA-e UK u Severnom moru - navelo je ministarstvo u saopštenju objavljenom juče.

Ministarstvo energetike Velike Britanije dalo je Fridmanu tri meseca za realizovanje transakcije. Državni sekretar za energetiku Ed Dejvi je rekao da je spreman da taj rok produži na šest meseci.

Po isteku tog roka Fridmanova kompanija će izgubiti prava na eksploataciju nalazišta.

Fajnenšl tajms navodi da je Dejvi prvi put iskoristio svoje ministarsko pravo da oduzme licencu za rad u Severnom moru.

- Odluka je doneta nakon pažljivog razmatranja svih relevantnih informacija i nakon obavljenih konsultacija na međudržavnom nivou - navodi se u saopštenju ministarstva energetike.

Kako navodi list, ta situacija jasno pokazuje kakvom riziku se izlažu ruski biznismeni kad se nađu u "unakrsnoj vatri" zbog međunarodnih sankcija.

Velika Britanija je prva zapadna zemlja koja je našla za potrebno da se umeša u poslovni sporazum s Rusijom, u strahu od pooštravanja antiruskih sankcija u budućnosti, dodaje list.

Povodom najnovijih izjava britanskog ministarstva energetike predstavnici LeterUan grupe nisu davali komentare.

TANJUG

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: