Britanija uvozi lekare

Svetske vesti - Sreda 28.01.2015 - 20:31

Britanske zdravstvene vlasti sprovode "agresivnu regrutaciju" doktora iz inostranstva i u prošloj godini su ih dovele nepune tri hiljade, piše "Gardijan".

Britanija uvezla preko 3.000 lekara Britanija uvezla preko 3.000 lekara

Kako navodi list, stručnjaci iz najmanje 27 zemalja sveta zaposleni su u 32 od 160 bolničkih trustova u Engleskoj.

Zdravstveni radnici se već dugo žale na rastući problem sa nedostatkom kvalifikovanog osoblja, a istraživanje "Gardijana" pokazuje da je zbog toga britanska Nacionalna služba za zdravstvo (NHS) zauzela novi kurs.

Najviše lekara je došlo iz Indije, Poljske, Australije i Grčke, ali i iz Iraka, Sirije i Sudana.

"NHS nema tačan broj lekara koji nedostaju, ali je manjak realan. Prosto ne proizvodimo dovoljno lekara u zemlji i zavisimo od stranih stručnjaka. Lekari iz sve više oblasti medicine prijavljuju manjak specijalista", kaže direktor medicine Univerzitetskih bolnica Birmingema Dejvid Roser.

"Gardijan" navodi da je u 2014. godini u okviru NHS zaposleno 2.957 lekara koji su se školovali u inostranstvu, što čini čak dve petine (39,4%) ukupnog broja lekara koji su dobili posao.

Kako se dodaje, od ukupno 267.150 lekara u Engleskoj, njih 97.915 su školovani u inostranstvu, od toga je 34.120 specijalista (41,2 odsto od ukupnog broja).

Istraživanjem nisu obuhvaćeni svi bolnički trustovi, jer nisu svi odgovorili na upite "Gardijana", ali se među odgovorima našla i jasna strategija nekoliko bolnica da idu u Poljsku,. Mađarsku i Indiju po nove lekare.

Iako se Srbija ne spominje direktno u istraživanjiu britanskog lista, predsednik Kraljevskog koledža za radiologiju Džajls Maskel je rekao da je poslednjih godina angažovano mnogo lekara iz Mađarske, Letonije, Grčke i sa Balkana.

Među zemljama "izvorima", se u istraživanju spominju i Pakistan, Bugarska, Sudan, Španija, Italija, Irska, Irak, Kina i Nigerija.

Osim potrebe za lekarima, Britanci se bore i sa manjom ostalog medicinskog osoblja, pa se okreću sajmovima zapošljavanja u kontinentalnom delu Evrope, ali i na istoku, piše "Gardijan".

I Nemačka ima problem s nedostatkom lekara. Ono što je već postalo tradicija jeste da sve više srpskih stručnjaka nalazi "uhlebljenje" baš u Nemačkoj. Ako u Nemačkoj želite da radite kao lekar, lekar-specijalista, zubar, psihoterapeut ili veterinar, potrebna Vam je dozvola države, tzv. aprobacija.

gardijan, B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: