Čečeni prete Rusiji

Svetske vesti - Petak 05.12.2014 - 08:33

Teroristički napad na Grozni glavni grad Čečenije i dalje nije potpuno rasvetljen, a spekuliše se da je to samo početak odmazde Čečena koji se bore u ID.

Napad na Grozni, foto B92 Napad na Grozni, foto B92

Iako tačan datum objave nije najjasniji, džihadisti su preko svojih medija plasirali snimak u kojem otvoreno prete predsedniku Rusije Vladimiru Putinu zbog podrške predsedniku Sirije Bašaru el Asadu i pokazuju da su naoružani ruskim vojnim avionima.

“Ovo su avioni koje si ti poslao Asadu. Uz božju volju, oni će se vratiti u tvoju zemlju, oslobodiće Čečeniju i Kavkaz. Napašćemo tvoj tron”, poručuju džihadisti ruskom predsedniku.

Da u redovima Islamske države ima velikog broja Čečena nije tajna, čak su se neki od njih pojavljivali u snimcima, a dobijali su i visoke činove u toj paravojnoj formaciji.

Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov potpuno je uveren da je ovo samo izolovan slučaj, te da nema opasnosti od ponovnog izbijanja rata u toj oblasti u kojoj situacija nije bila najstabilnija u poslednje dve decenije.

”Otišao sam kući, organizovao sam specijalnu operaciju, ubili smo đavole i organizovali ekipu za sanaciju oštećene zgrade. Vratili smo se na vreme i slušali govor našeg lidera, Vladimira Putina”, istakao je Kadirov.

U svom godišnjem govoru Putin se osvrnuo i na napad džihadista.

”Opet su se nekakvi pobunjenici pojavili u Čečeniji. Siguran sam da su to lokalni momci, lokalne vlasti će to srediti i rade na tome da spreče razvoj novih terorista”, rekao je Putin.

Situacija na Kavkazu je veoma kritična, iako svetski mediji retko prenose informacije sa tog područja. Kako navode lokalni mediji, do kraja novembra ove godine na Kavkazu je poginulo gotovo 300 ljudi, a skoro 150 je ranjeno.

Napad na Grozni koji se dogodio u četvrtak je treći veliki ove godine, prethodno je u oktobru petoro ljudi poginulo, a u aprilu je četvoro vojnika izgubilo živote.

Ipak, direktna veza čečenskih separatista i boraca sa Kavkaza nije potpuno rasvetljena, lider Kavkaskog emirata Aliaškab Kebekov bije zvanično prihvatio vlast Abu Bakra al-Bagdadija, ali je veliki broj muslimana iz Čečenije i Dagestana u Siriji, gde se bore na strani Islamske države u želji da sruše vlast Bašara el-Asada.

B92, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: