CG: Zbog prebijanja novinarke pet godina zatvora

Svetske vesti - Četvrtak 18.06.2015 - 12:54

Viši sud u Podgorici potvrdio je presudu kojom su četvorica Nikšićana osuđena na ukupno pet godina i mesec dana zbog prebijanja novinarke Dana Lidije Nikčević.

Foto infoteka.me Foto infoteka.me

Osuđeni su Željko Miletić, vlasnik firme za pogrebne usluge „Narcis”, Vukašin Đurđevac, Milovan Gardašević, Zoran Abramović i Vladimir Mitrović.

Ovom prilikom, Viši sud je potvrdio oslobađajuću presudu šestom optuženom u ovom predmetu Nikoli Bulatoviću.

Prvostepenu presudu doneo je sudija Osnovnog suda u Nikšiću Ivan Perović koji je proglasio krivim petoricu Nikšićana, od njih šest, koji su se teretili da su organizovali napad i brutalno prebili novinarku "Dana".

Na kaznu zatvora u trajanju od petnaest meseci osuđen je Miletić, koji je u ovom predmetu označen kao inicijator tog dela, jer je platio da se organizuje i izvrši napad na Nikčevićevu.

Kazna od trinaest meseci zatvora određena je Abramoviću, a po jedanaest meseci zatvora dobili su Mitrović, Gardašević i Đurđevac.

Nikčevićeva je prebijena 3. januara prošle godine oko 19 časova ispred dopisništva "Dana" u Nikšiću, a nakon tromesečne istrage policija je identifikovala i uhapsila okrivljene 27. marta.

Na poslednjem suđenju, iznoseći završne reči, Sofija Lukovac, zastupnik optužnice, odustala je od krivičnog gonjenja Nikole Bulatović koji je bio označen kao saizvršilac pomenutog krivičnog dela.

Lukovac je tada kazala da nema pouzdanih dokaza da je Bulatović u vreme događaja bio na licu mesta, niti postoje pouzdani dokazi da je bio na radnom mestu, odnosno u lokalu "Atrijum".

Ona je, kako je pojasnila, nakon ponovnog sagledavanja dokaznog materijala promenila činje-nični opis optužnog akta, pa je za neposrednog izvršioca napada na novinarku, umesto Đurđevca, kojeg je inače optužnica za to teretila, označila Abramovića koji je zbog toga dobio i veću zatvorsku kaznu.

Prilikom izricanja presude sudija Perović je okrivljenima ukinuo pritvor.

Optuženi su tokom čitavog postupka negirali krivicu tvrdeći da se cela optužnica zasnivala na izjavi okrivljenog Mitrovića koji je u policiji, a potom i pred tužiocem, do detalja opisao kako su, navodno, organizovali i izvršili napad na Nikčevićevu.

Potpisanu izjavu Mitrović je nakon hapšenja odmah i demantovao tvrdeći da su ga na to, uz ucene i prisilu, naterali inspektori nikšićke policije.

Osim Mitrovića, optužnica se temeljila i na izjavi Bugarke Hristine Živkove Dobreve, koja je kod Gardaševića radila kao kućna pomoćnica, a koja je izjavila da je čula u njegovoj kući dogovor optuženih o napadu na novinarku.

Nakon te date izjave, kako je odbrana tvrdila, Dobreva je napustila Crnu Goru, a sud nije uvažio njihov zahtev da se ona ponovo ispita.

B92

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: