"Cinično - sankcije na dan napada Nemačke na SSSR"

Svetske vesti - Ponedeljak 22.06.2015 - 19:17

Zvanična Moskva je razočarana zato što je odluka EU o produženju sankcija Rusiji doneta na godišnjicu napada fašističke Nemačke na SSSR.

Foto freeimages.com Foto freeimages.com

"Naročito cinično izgleda to što su odluku o produženju antiruskih sankcija zemlje EU donele 22. juna, na dan kada je fašistička Nemačka napala SSSR. Želeli bismo da verujemo da je to koincidencija, a ne specijalno smišljen potez", saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije, a prenose RIA Novosti.

TAS je preneo reagovanje šefa administracije ruskog predsednika Vladimira Putina, Sergeja Ivanova, da se ne čudi produžavanju sankcija na godišnjicu napada.

"Vas to čudi? Mene, nažalost, odavno ne čudi", rekao je on.

Ivanov, takođe, ne smatra slučajnom zaplenu ruske imovine u Evropi na dan početka ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

"Vi verujete u koincidencije? Ja lično, odavno ne verujem", kazao je šef Putinove administracije.

MIP je u saopštenju izrazio razočaranje Rusije zbog toga što je u EU ponovo prevladao stav rusofobnog lobija, "koji je progurao odluku o produženju nelegalnih restrikcija".

"Pritom u Briselu namerno prećutkuju da će to garantovano dovesti do toga da stotine hiljada, a prema nekim ocenama i nekoliko miliona Evropljana, ostane bez radnih mesta", istakla je zvanična Moskva.

MIP navodi da EU po inerciji nastavlja da svu odgovornost za potpunu primenu sporazuma iz Minska pripisuje ruskoj strani.

"Apsurdnost takvog pristupa već je svima odavno jasna. Ključ za rešavanje unutarukrajinske krize bio je i ostao u rukama Kijeva, koji ne žuri da ispuni svoje obaveze", istaknuto je u saopštenju.

Savet EU na nivou šefova diplomatije danas je produžio važenje ekonomskih sanakcija Rusiji za šest meseci, do 31. januara 2016. godine.

"EU je produžila ekonomske sankcije Rusiji do 31. januara 2016. godine, radi potpune implementacije dogovora iz Minska", rekla je predstavnica Spoljnopolitičke službe EU Suzan Kifer.

Zapadne zemlje su od marta 2014. godine već nekoliko puta uvodile sankcije Rusiji zbog ponašanja prema Ukrajini, a poslednji put to su učinile SAD u martu ove godine.

Tog meseca učesnici samita EU doneli su političku deklaraciju o nameri za produženje sankcija za pola godine, pri čemu je u tom dokumentu ukidanje sankcija povezano sa potpunim ispunjenjem uslova iz sporazuma "Minsk-2".

Sankcije podrazumevaju ograničenja u oblasti kreditiranja ključnih ruskih državnih banaka, naftnih i kompanija namenske industrije.

Pored toga, Brisel je uveo ograničenja na isporuke u Rusiju oružja i vojne tehnike, vojnih tehnologija, tehnologija dvojne namene, visokotehnološke opreme i tehnologije za dobijanje nafte.

Mere ograničenja ne odnose se na rusku gasnu privredu, navodi TAS, dodajući da je odgovarajući na postupke EU, Rusija uvela kontramere.

Reagujući na današnje produženje sankcija, pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov najavio je da će Rusija odgovoriti po principu reciprociteta.

B92

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: