Crna Gora spremna za NATO

Svetske vesti - Utorak 06.10.2015 - 20:06

Crnogorski premijer Milo Đukanović ocenio je da je "realno očekivati" da Crna Gora na ministarskom sastanku NATO u decembru dobije poziv za članstvo u Alijansu.

Stoltenberg i Đukanović: u decembru poziv za NATO; Foto: Getty Images Stoltenberg i Đukanović: u decembru poziv za NATO; Foto: Getty Images

Đukanović je ponovio da je protiv referenduma o članstvu.

Đukanović je Radiju Crne Gore kazao da su rezultati koje je Crna Gora ostvarila na ispunjenju kriterijuma za članstvo "veoma dobri i vredni pažnje" i saopštio da će vlast te rezultate predstaviti generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu i članovima Severnoatlanskog saveta tokom njihove predstojeće posete Podgorici.

Stoltenberg i ambasadori iz saveta dolaze u Podgoricu 14. oktobra.

 

To je druga poseta generalnog sekretara NATO-a Crnoj Gori u poslednja četiri meseca.

Predsednik Vlade Crne Gore je ponovio stav da je protiv referenduma o članstvu u NATO, jer se ulaskom u Alijansu Crna Gora "ne odriče bilo kog dela svog suvereniteta... kao što je to slučaj sa ulaskom u EU".

Podsetio je da je od 12 zemalja koje su u poslednjim krugovima proširenja primljene u NATO, u samo dve organizovan referendum i to u Sloveniji i Mađarskoj.

Premijer i lider vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) odbacio je spekulacije da su poslednja hapšenja bivših i aktulenih budvanskih funkcionera deo obračuna u vladajućoj partiji.

Đukanović je podsetio da je vlada "autor čitavog seta zakona" čiji je cilj efikasnija vladavina prava.

Saopštio je da vlada "daje punu podršku" tužilaštvu da "doprinese efikasnijoj vladavini prava i borbi protiv organizoanog kriminala i korupcije".

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: