Čurkin: Rusija stavlja veto na rezoluciju o MH17

Svetske vesti - Ponedeljak 27.07.2015 - 20:36

Rusija će staviti veto na rezoluciju SB UN o stvaranju specijalnog suda o padu malezijskog aviona MH17, izjavio je ruski ambasador u SB Vitalij Čurkin.

Rusija će glasati protiv. Foto: freeimages Rusija će glasati protiv. Foto: freeimages

- Glasaćemo protiv. Nema sumnje u to. Ako rezolucija dobije devet ili više glasova, stavićemo veto - naveo je on.

Čurkin je izjavio da je siguran da rezolucija neće biti usvojena i naveo da oni koji su za njeno usvajanje “pokušavaju da stvore nove nesuglasice koje bi mogle imati dalekosežne posledice po međunarodne odnose“, prenosi “Tas“.

Malezijski avion na letu MH17 srušen je u Ukrajini u regiji Donjecka 17. jula prošle godine. Svih 238 putnika i 15 članova posade, koji su dolazili iz deset različitih država, su poginuli.

Osnovna verzija katastrofe je da je on oboren raketom, a ukrajinske vlasti i predstavnici policije samoproglašene Donjecke narodne republike su krivili jedni druge za tragediju.

Trenutno postoje dva nacrta rezolucije koji se razmatraju u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Jedna od njih – koju podnosi malezijska delegacija – kvalifikuje tragediju kao “pretnju međunarodnom miru i bezbednosti“ i zahteva stvaranje međunarodnog tribunala za pronalaženje odgovornih.

Drugi nacrt pripremila je Rusija i fokusira se na podršku u istrazi i predlaže da se imenuje specijalni izaslanik generalnog sekretara UN da se reši ovaj proces.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: