Demonstranti pokušali da uđu u parlament FBiH

Svetske vesti - Četvrtak 30.07.2015 - 14:17

Demonstranti koji su se okupili ispred zgrade Parlamenta FBiH pokušali su da uđu u zgradu u kojoj zaseda Dom naroda.

Specijalne jedinice čuvaju ulaz u zgradu. Foto: Dnevni Avaz/ S. Seletović Specijalne jedinice čuvaju ulaz u zgradu. Foto: Dnevni Avaz/ S. Seletović

Kako javlja reporter portala Klix.ba, specijalne jedinice MUP-a Kantona Sarajevo i Federalne uprave policije u ovom trenutku su izašle iz zgrade i čuvaju ulaz.

Izrevoltirani usvajanjem dnevnog reda na kojem se nalazi Priedlog zakon o radu, radnici su krenuli prema ogradi i pokušali da uđu u zgradu.

U zgradi je prisutan veliki broj pripadnika Federalne uprave policije. Parlamentom odzvanjaju uzvici radnika koji ispred zgrade uzvikuju "Lopovi, lopovi".

Predstavnik Sindikata kazao je okupljenim demonstrantima da mirno protestuju te da se delegatima daje 10 minuta da donesu odluku o zakonu u suprotnom demonstranti že mirno ući u Parlament.

Radnici traže da se povuče Predlog zakona, na koji imaju 26 primedbi.

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata BiH poručili su da je sindikat bio spreman da razgovara o Zakonu o radu, ali da je Vlada FBiH samovoljno i bez saglasnosti Ekonomsko-socijalnog veća usvojila Predlog zakona o radu i uputila ga u parlamentarnu proceduru.

U Domu sindikata u Sarajevu kasno sinoć održan je sastanak predstavnika Vlade Federacije BiH, koje je predvodio premijer Fadil Novalić, sa predstavnicima Saveza samostalnih sindikata BiH u vezi s tim zakonom.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je rekao da se sa predstavnicima sindikata nije mogao postići dogovor "iako su predstavnici Vlade nudili razne opcije"."Meni je zbog toga žao i ja vam moram reći da ćemo mi ovog četvrtka ići u redovnu proceduru. Nudili smo sve varijante, ni na jednu se nije pristalo", kazao je Novalić.

Delegacija Evropske unije u BiH ranije ove nedelje saopštila je da reforme tržišta rada predstavljaju važan element reformske agende koju je BiH usaglasila sa EU, te da je novi zakon o radu u Federaciji BiH neophodan u okolnostima kada 60 odsto mladih ljudi nema zaposlenje i kada je ukupan nivo nezaposlenosti izrazito visok.

"Razumemo zabrinutost građana povodom reformi radnog zakonodavstva, ali postoje dobri razlozi za optimizam jer će novi Zakon o radu omogućiti dosta novih prilika za zaposlenje", saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Donošenje novog Zakona o radu smatra se jednim od najkrupnijih sistemskih pitanja u Bosni i Hercegovini koji će biti odvojeno rešavani na nivou dva entiteta - Federacije BiH i Republike Srpske.

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) ;Bakir Izetbegović ocenio je da je zakon o radu "najbitniji zakon unutar reformske agende".

"To je zakon koji nijedna država u EU, a ni države u regionu koje nisu članice EU nije uspela da izbegne. Morala ga je doneti ako je htela da popravi stanje i omogući realnom sektoru da 'dođe do vazduha' i pojača i intenzivira proces zapošljavanja u zemlji", ;saopštio je Izetbegović i istakao da "taj zakon nema alternative".

N1, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: