Devojčica jača od zemljotresa

Svetske vesti - Subota 02.05.2015 - 14:08

Devetogodišnja devojčica iz Katmandua je posle niza razornih zemljotresa koji su pogodili Nepal dobila titulu žive boginje.

foto: Getty Images foto: Getty Images

Dok su se antičke statue rušile od siline potresa na Trgu Durbar u centru Katmandua, svega nekoliko metara dalje jedna kuća je “preživela“ sa svega nekoliko pukotina, kuća devojčice Kumari koja je potom na konak primila desetine unesrećenih sugrađana.

- Ona nas je zaštitila. Pogledajte okolo, sve je srušeno, samo je njena kuća ostala. Postoji manja pukotina na jednoj strani, ali to je sve. Čak i unutra, ništa nije mrdnulo - navela je Durga Šakja, 55-godišnja spremačica u Kumarijinoj kući.

Da bi dobila naziv “Kumari“, u hinduističkoj i budističkoj tradiciji, devojčica mora da ima određene fizičke atribute, “da njeno telo bude netaknuto, da ima grudi kao lav, a noge kao jelen“. Takođe, Kumari mora da dokaže i mentalnu snagu, odnosno da ne pusti niti jednu suzu pred prizorom žrtvovanog bivola.

Njena starateljka, 48-godišnja Kamal Tara Šakja rekla je da Kumari ni u jednom momentu nije pokazala strah u trenucima zemljotresa.

- Bila sam u kuhinji kada se to desilo, potrčala sam ka njoj, uzela je u krilo i počela da se molim. Ona ništa nije rekla niti izgledala uplašeno - istakla je Šakja.

B92

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: