Do sada u 2015. ubijen 51 novinar

Svetske vesti - Petak 29.05.2015 - 10:49

Međunarodna federacija novinara pozdravila je usvajanje Rezoluciju UN o zaštiti novinara i činjenicu da je Savet bezbednosti priznao značaj zaštite medija.

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

IFJ navodi podatak da je za prvih pet meseci 2015. godine u svetu ubijen 51 novinar.

- Zadovoljstvo nam je što se sa najvišeg nivoa UN ukazuje na važnu ulogu novinara, naročito u ratnim zonama, i što se priznaje potreba da im se pruži zaštita - izjavio je predsednik IFJ Džim Bumela.

On je dodao da „nažalost, iako je to pozitivan korak i snažna poruka, ostajemo zabrinuti zbog nedostatka konkretnih akcija kako bi se osiguralo da se sve vlade, u skladu sa svojim međunarodnim obavezama, bore protiv nekažnjivosti nasilja nad novinarima”.

U juče usvojenoj Rezoluciji 2222 naglašava se da "novinari, medijski profesionalci i povezano osoblje mogu da igraju važnu ulogu u zaštiti civila i sprečavanju konflikata, delujući kao mehanizam ranog upozoravanja u identifikovanju i izveštavanju o situacijama koje bi mogle dovesti do genocida, ratnih zločina, etničkog čišćenja i zločina protiv čovečnosti. "

Rezolucija, prva na ovu temu usvojena od strane UN od usvajanja Rezolucije 1738 u decembru 2006, poziva države da ispune svoje obaveze u pogledu zaštite novinara tokom oružanih sukoba.

BETA

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: