Drama u UKR: Požar ugrožava aerodrom

Svetske vesti - Utorak 09.06.2015 - 12:59

Požar koji od ponedeljka uveče bukti u skladištu nafte nedaleko od Kijeva preti da ugrozi aerodrom koji se nalazi u neposrednoj blizini.

Požar preti aerodromu Požar preti aerodromu

Kako je saopšteno iz ukrajinskog Ministarstva odbrane, aerodrom je pod specijalnom pažnjom.

“Razmatramo mogućnost da vatra koja dolazi iz skladišta nafte stigne do aerodroma. Ministarstvo odbrane i kontrola leta rade sve da spreče takav scenario. Sve specijalne službe su već na terenu“, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Požar u skladištu nafte na dvadesetak kilometara od ukrajinske prestonice počeo je u ponedeljak uveče. U pokušaju da spreči širenje vatre stradao je jedan radnik, a petorica su prevezena u bolnicu sa teškim opekotinama.

Prava drama usledila je u utorak ujutru, kada je vatra zahvatila skladište tečnog naftnog gasa koji je eksplodirao. Vatra je pred sobom gutala čak i vozila sigurnosnih službi, a tom prilikom su stradala najmanje četiri vatrogasca, dok se za sada ne zna broj povređenih.

Stručnjak za zaštitu životne sredine Vladimir Borejko rekao je da je požar u skladištu nafte prava katastrofa.

“Ljude moramo evakuisati u radijusu od najmanje pet kilometara kako bismo sprečili da dođu pod uticaj toksičnih materija koje su u vazduhu. One mogu da izazovu ozbiljne probleme, plućne bolesti, čak i kancer“, rekao je Borejko.

U skladištu je bilo oko 15.000 tona različitih naftnih derivata, a sumnja se da je inicijalni požar izazvao pokušaj krađe goriva ili prekršaji u sistemu bezbednosti.

b92

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: