EP oštro o Rusiji

Svetske vesti - Četvrtak 15.01.2015 - 13:11

Evropski parlament većinom glasova usvojio rezoluciju u kojoj najoštrije osuđuje gušenje ljudskih prava i krivični progon opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Oštra antruska rezolucija u EP foto RTS Oštra antruska rezolucija u EP foto RTS

U rezoluciji se navodi zabrinutost zbog nedavne odluke ruskih vlasti da niz nevladinih organizacija koje primaju finansijsku pomoć iz inostranstva obeleže kao "strane agente" i ograniče im mogućnost delovanja, prenosi Tanjug.

EP je posebno osudio uslovnu kaznu od tri i po godine zatvora zbog navodne pronevere koju je moskovski sud izrekao opozicionom lideru Alekseju Navaljnom i bezuslovnu zatvorsku kaznu njegovom bratu Olegu.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini je, u svom obraćanju poslanicima, istakla da se stanje u vezi sa ljudskim pravima u Rusiji u poslednje vreme drastično pogoršalo i istakla niz primera, od zatvaranja nezavisnih medija i NVO do sudskih presuda Navaljnom i članicama grupe "Pusi rajot".

"Suđenje braći Navaljni, koje je proteklo bez prisustva novinara i međunarodnih posmatrača otkriva sve mane pravnog sistema u Rusiji", rekla je Mogerini i podsetila da je u nekoliko navrata javno osudila taj i slične poteze ruskih vlasti.

Najavljuje da će stanje ljudskih prava u Rusiji biti predmet sastanka šefova diplomatija članica EU i 19. januara u Briselu.

Mogerini naglašava da se dijalog sa Moskvom o spoljnopolitičkim temama kao što su Ukrajina i Sirija ne može odvojiti od unutrašnje politike koju Rusija vodi prema kritičarima vlasti.
 

Tanjug, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: