Erdogan predsednik Turske

Svetske vesti - Ponedeljak 11.08.2014 - 08:10

Redžep Tajip Erdogan izabran je u prvom krugu direktnih predsedničkih izbora za novog šefa države, preneli su turski mediji rezultate nakon što su prebrojani gotovo svi glasovi.

Erdogan ima šanse da vlada još 10 godina foto RTS Erdogan ima šanse da vlada još 10 godina foto RTS

Kako pokazuju rezultati, Erdogan je osvojio je 52,1 odsto glasova. Nakon što je saznao rezultate, uputio se ka čuvenoj Ejup Sultanovoj džamiji u Istanbulu kako bi se pomolio, kao što su činili otomanski sultani pre ustoličenja, prenela je turska televizija.

"Zahvaljujem svima koji su doprineli ovom rezultatu", rekao je novi šef države pred stotinama okupljenih pristalica ispred te džamije.

"Podići ćemo na novi nivo našu demokratiju i nastavićemo putem procesa mirovnog" rešavanja sukoba sa Kurdima, istakao je Erdogan u kratkom govoru koji je prenosila televizija.

"Neka nam Bog pomogne na našem putu", rekao je Erdogan.

Potom je otišao u Ankaru, gde je održao govor na blakonu sedišta svoje Partije prvde i razvoja (AKP).

"Zahvaljujem se svima koji su glasali za to da postanem 12. predsednik Turske republike. Danas na izborima nije pobedio Erdogan, nego narodna volja i demokratija", rekao je novi predsednik.

"Zaključujemo jednu eru i krećemo prema novoj, eri pomirenja u društvu", izjavio je Erdogan pred više hiljada pristalica.

Prema rezultatima prebrojanih 99 odsto glasova, objavljenim u turskim medijima, Erdoganovi protivkandidati Ekmeletin Ihsanoglu i Selahatin Demirtas osvojili su 38,9 odnosno devet odsto glasova.

Ihsanoglu je čestitao Redžepu Tajipu Erdoganu na izbornoj pobedi. "Čestitam gospodinu premijeru i želim mu uspeh", naveo je Ihsanoglu u kratkoj izjavi za novinare u Istanbulu.

Popularnost aktuelnog premijera Erdogana objašnjava se činjenicom da je za vreme tri njegova uzastopna mandata Turska ostvarila ekonomski rast i porast životnog standarda.

Građani Turske prvi put su u svojoj istoriji direktno birali predsednika, što je posledica promene ustava.

Erdogan pobedom na današnjim izborima dobija šansu da sledećih deset godina bude na vlasti, pošto po ustavu ima pravo na dva petogodišnja predsednička mandata.
 

RTS, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: