Erdogan se seli u palatu

Svetske vesti - Četvrtak 30.10.2014 - 21:21

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan seli se u Belu palatu na obodu Ankare, rezidenciju čija je izgradnja koštala 350 miliona dolara.

Sultan Erdogan i njegova plata Sultan Erdogan i njegova plata
Palata se prostire na 200.000 kvadratnih metara i 1.000 soba. Po arhitekturi trebalo bi da spaja moderne stilove sa gradnjom iz vremena sultana dinastije Seldžuka iz koje se razvilo Otomansko carstvo.
 
Erdogan je za prvi zvanični prijem u novoj palati odabrao svečanost povodom ovonedeljne proslave proglašenja moderne turske države 1923. nastale na ruševinama tog carstva, kada je za prvog predsednika izabran Mustafa Kemal Ataturk.
 
Bela palata ili Aksaraj na turskom, izgrađena je u zaštićenom prirodnom području Beštepe, zbog čega su se bunili i ekolozi.
 
Ipak, najzabrinutija je opozicija, pa Republikanska narodna partija, koju je osnovao Ataturk, tvrdi da Erdogan useljenjem u tu palatu ubrzava prelazak na predsednički sistem vlasti.
 
 
Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: