Erdogan uvodi otomanski jezik u škole

Svetske vesti - Ponedeljak 08.12.2014 - 19:54

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je danas izjavio da će uvesti časove otomanskog turskog jezika, koji je bio u upotrebi za vreme Otomanskog carstva, kao obavezan predmet u srednjim školama.

Jer mu se može (Foto: videoizlesen.net) Jer mu se može (Foto: videoizlesen.net)
Erdogan je istakao da su časovi otomanskog turskog potrebni da bi se ponovo uspostavile pokidane veze sa korenima, s obzirom da većina građana više nije u stanju da pročitaju natpise na nadgrobnim spomenicima svojih predaka.
 
- To nije strani jezik. To je varijanta turskog jezika koja nikad neće zastareti - rekao je Erdogan.
 
Taj njegov potez je naišao na oštru kritiku pristalica sekularizma, koji tvrde da Erdogan radi na sve većoj islamizaciji društva.
 
Osnivač moderne Turske Mustafa Kemal Ataturk je 1928. ukinuo otomanski jezik i zamenio arapsko pismo latinicom, a takođe je očistio jezik od mnogih arapskih, persijskih i grčkih reči kako bi stvorio "čist" turski jezik, koji bi bio bliži jeziku koji se koristi u svakodnevnom govoru.
 
Erdoganovi kritičari ističu da je Erdoganova najava uvođenja otomanskog kao obaveznog jezika u škole još jedan pokušaj da se ponište Ataturkove sekularne reforme, utemeljene na strogoj podeli vere i države.
 
Turski Nacionalni savet za obrazovanje, koji uglavnom čine ljudi bliski Erdoganovoj stranci, glasali su proteklog vikenda za uvođenje obaveznih časova otomanskog jezika u verskim srednjim školama, dok bi u drugim srednjim školama ti časovi bili izborni.
 
Blic, Agencije, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: