EU zbija redove, Cipras dobio pismo

Svetske vesti - Utorak 30.06.2015 - 07:58

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu rekao kako ne vidi volju među državama članicama da pristanu na Ciprasov zahtev.

Foto: Beta/AP Foto: Beta/AP

"Nakon konsultacije sa liderima, a u odsustvu novih elemenata, nisam uočio spremnost da se postupi suprotno pozicijama koje su ministri finansija izrazili na sastanku 27. jula", piše u Tuskovom pismu, koje je bilo dostupno Rojtersu, poslatom u odgovor na Cipraasov zahtev da se kreditiranje Grčke produži za još mesec dana.

Ovo pismo odslikava zbijanje redova lidera EU nakon što je Cipras zakazao referendum o ponudi kreditora "keš za reforme", podstičuće Grke da tu ponudu odbace.

Tusk ističe kako je proces pregovora dogovoren na samitu država članica evrozone prošlog ponedeljka i potvrđen na sastancima u četvrtak i petak.

"Nažalost, vaša vlada je napustila pregovore o programu pomoći", rekao je on i istakao kako nakon isteka dosadašnjeg programa pomoći sutra Grčka može da zatraži novu pomoć.

"U Evropi vrata za pregovore ostaju uvek otvorena u duhu solidarnosti i odgovornosti", zaključio je Tusk u pismu Ciprasu.

B92

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: